BERD, previziuni îngrijorătoare privind România. PIB-ul țării noastre va scădea cu 4% în 2020!

0

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei României în 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus, se arată într-un raport realizat de instituţia financiară internaţională, transmite Agerpres. Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială şi-au revizuit şi ele estimările referitoare la economia ţării noastre în perioada următoare.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia României ar urma să înregistreze, anul acesta, o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD estimează o expansiune de 4% a PIB-ului României.

Economia românească a crescut, în 2019, cu 4,1%, datorită consumului privat, sprijinit de politica fiscală pro-ciclică, inclusiv majorarea pensiilor şi a salariilor în sistemului public. În consecinţă, deficitul bugetar a crescut, ajungând la 4,6% din PIB în 2019. Datoria guvernamentală a rămas, totuşi, la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arată în raport.

Pentru 2020, BERD estimează un declin al PIB-ului de 4%, asta în condiţiile în care epidemia de coronavirus va înregistra o încetinire semnificativă în trimestrul doi al acestui an. Starea de urgenţă introdusă la noi în ţară, timp de două luni, a determinat o reducere a consumului privat, dar impactul acesteia ar putea fi compensat într-o oarecare măsură de creşterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezintă 25% din totalul cheltuielilor.

Totodată, investiţiile sunt în scădere din cauza incertitudinilor şi a turbulenţelor de pe pieţe, presiunile asupra lichidităţilor şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare putând să afecteze proiectele aflate în derulare, apreciază BERD.

Deşi România este mai puţin dependentă de comerţul internaţional comparativ cu alte membre UE din regiune, exporturile de bunuri (care reprezintă aproximativ 33% din PIB) au fost afectate, mai cu seamă din cauza expunerii semnificative la economia italiană, care a avut de suferit de pe urma pandemiei. Exporturile de bunuri către Italia reprezintă aproximativ 10% din total. În plus, românii care muncesc în Italia trimit sume importante de bani în Romînia, acestea reprezentând aproximativ o treime din intrările de bani în ţara noastră, se mai arată în raport.

Autorităţile au adoptat un pachet de stimulare fiscală, de aproximativ 3% din PIB, menit să injecteze lichiditate suplimentară şi să evite concedierile. Totuşi, adoptarea unor măsuri suplimentare ar putea fi limitată în contextul poziţiei fiscale, cu o ţintă de deficit bugetar de 6,7 din PIB în 2020 în bugetul revizuit, consideră BERD.

Ca parte a răspunsului la criză, BNR a relaxat politica monetară şi a început să cumpere datoria publică. În 2021, sectorul privat ar urma să-şi revină şi să sprijine în mod semnificativ redresarea economică. În aceste condiţii, economia românească ar putea să înregistreze o creştere de 4%, estimează instituţia financiară internaţională.

BERD este principalul investitor instituţional din România, având investiţii de peste 8,6 miliarde de euro. În 2019, Banca a investit şi finanţat 22 de proiecte în diferite sectoare ale economiei româneşti în valoare totală de peste 372 de milioane de euro.

Şi Comisia Europeană şi-a înrăutăţit estimările privind economia românească în acest an şi a previzionat că România va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an. Potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate pe 6 mai de Comisia Europeană (CE), pentru 2021, economia României îşi va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei, graţie unui avans de 4,2%.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, preconizând o scădere semnificativă. Dacă în luna octombrie 2019, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.

La rândul său, Banca Mondială prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020, faţă de un avans de 3,8% cât estima în urmă cu trei luni. Banca Mondială mizează şi ea pe o revenire până la 4,4% în 2021.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.