OMS avertizează în privința celui de-al doilea val de infectare cu COVID-19

Share:

Dr. Maria Van Kerkhove, coordonatoarea pe partea tehnică a echipei de răspuns la coronavirus a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a avertizat că noul coronavirus începe să reapară în mai multe locuri în care fusese deja suprimat, scrie CNN.

Reprezentantul OMS spune că mai multe dintre ţările unde virusul a fost combătut cu succes se confruntă acum cu un al doilea val de infecţii. Ea a dat exemple precum Coreea de Sud, Singapore şi Wuhan, oraşul din China de unde a pornit răspândirea noului coronavirus.

Dr. Kerkhove a explicat că motivele care au dus la reapariţia virusului diferă de la un loc la altul. De pildă, în Seul a pornit de la cluburile de noapte, în timp ce în Singapore focarul este concentrat în special în zona căminelor locuite de imigranţi.

„În ţări precum China, Coreea sau Singapore, există sisteme de identificare rapidă a virusului şi urmărire a contacţilor celor infectaţi […] În plus, ei nu au lăsat garda jos niciodată. Aceasta este o lecţie pentru toate ţările. Virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a spus experta OMS.

În condiţiile în care multe ţări încep să ridice restricţiile impuse de pandemie, dr Van Kerkhove spune că autorităţile ar trebui să ia în considerare anumite aspecte înainte de a lua aceste măsuri de relaxare. „Care este riscul de reapariţie? Avem cu adevărat situaţia sub control? Avem sisteme de identificare rapidă a cazurilor? Putem identifica rapid contacţii? Avem paturi de spital? Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie luată serios în considerare posibilitatea de a nu fi pregătiţi pentru ridicarea restricţiilor”, a adăugat Van Kerkhove.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.