Maria Grapini, scrisoare deschisă către ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Producătorii autohtoni, o prioritate pentru europarlamentarul român!

Share:

Europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Agriculturii, Adrian Oros, document pe care îl prezentăm, integral, în continuare:

Către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

În atenția domnului Adrian Oros, Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, mă autosesizez asupra mai multor modificări legislative, care se aplică din 16 mai, dezavantajând producătorii autohtoni.

Comercianții nu vor mai putea afișa originea produselor românești, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat.

Termenul de 30 de zile în care comerciantul era obligat să plătească producătorului marfa a fost eliminat, iar cel de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile, ceea ce va pune la grea încercare supraviețuirea micilor producători autohtoni.

O altă modificare legislativă este abrogarea obligativității comerciantului de a acorda spatii distincte de expunere și vânzare a produselor românești, fapt ce se aplică şi în cazul raportului între produsele autohtone și cele din import.

Prin aceste modificări legislative se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt.

Domnule Ministru, produsele autohtone nu vor mai fi vizibile la rafturile magazinelor și nu vor mai avea acces în marile magazine în favoarea produselor din import.

Cum considerați că veți putea susține micii producători autohtoni, având în vedere modificările legislative care sunt în detrimentul acestora și avantajează produsele din import, care nu se evidențiază prin calitate superioară, dar  subvențiile și politicile agricole din țările de origine fac ca prețul la raft să fie mai accesibil?

Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,

Europarlamentar Maria Grapini

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.