Scandal diplomatic: Premierul moldovean, Ion Chicu, atac (deșănțat) la adresa României

0

Scandal diplomatic între Bucureşti şi Chişinău. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat că România este ţara cu cea mai mare corupţie din Europa şi a criticat modul în care autorităţile gestionează criza generată de pandemia de coronavirus. Atacul dur al premierului a determinat convocarea la Ministerul de Externe a ambasadorului moldovean la Bucureşti, iar MAE a calificat afirmaţiile şefului Guvernului Republicii Moldova drept „inacceptabile”, în condiţiile în care România a ajutat Moldova în criza COVID-19. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat pe această temă cu omologul său de la Chişinău. De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac susţine că trebuie ca lui Ion Chicu să-i fie retrasă cetăţenia deoarece „nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”.

Premierul moldovean Ion Chicu a reacţionat, după ce europarlamentarul Siegfried Mureşan a criticat Guvernul de la Chişinău în legătură cu întârzierea reforrmelor şi cu modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, , notează News.ro

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a scris Ion Chicu, pe Facebook.

Ministerul de Externe a reacţionat în urma atacului lansat de premierul moldovean.

„Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a transmis MAE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.