Șoc la Casa Albă: Administrația Trump ia în calcul efectuarea unui test nuclear!

0

Administraţia Trump a discutat despre ideea efectuării unui test nuclear, pentru prima oară după cel realizat în 1992. Demersul ar putea avea consecinţe profunde asupra relaţiilor cu celelalte puteri nucleare şi ar anula un moratoriu valabil de zeci de ani cu privire la exploziile nucleare, a declarat un oficial american, pentru The Washington Post.

Subiectul efectuării unui test nuclear a fost discutat pe 15 mai în cadrul unei şedinţe la care au participat oficiali de rang înalt din principalele agenţii de securitate naţională din SUA. La respectiva întrevedere, oficiali ai administraţiei Trump au precizat că Rusia şi China ar face teste nucelare de putere mică. Acuzaţiile nu au fost dovedite public şi au fost negate atât de Moscova, cât şi de Beijing.

Dacă Rusiei şi Chinei li s-ar demonstra că Statele Unite pot face „rapid teste” nucleare, acest lucru ar putea fi un punct de plecare util în negocieri, în condiţiile în care SUA vrea să ajungă la un acord trilateral pentru a reglementa arsenalele marilor puteri nucleare, a declarat un oficial din cadrul administraţiei Trump, sub protecţia anonimatului, conform Washington Post.

Reuniunea nu s-a încheiat cu o concluzie unanimă cu privire la efectuarea testului nuclear, însă un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane a precizat, sub protecţia anonimatului, că propunerea ar fi în continuare în discuţie.

Cu toate acestea, un alt oficial la curent cu discuţiile o decizie ar urma să fie luată pentru a fi luate măsuri ca urmare a ameninţărilor lansate de Rusia şi China şi să fie evite reluarea testelor nucleare.

The Washington Post preciează că a solicitat un punct de vedere de la Consiliul Național de Securitate și de la Administrația Națională pentru Securitate Nucleară, dar cele două instituții americane au refuzat să comenteze.

Statele Unite nu au mai efectuat un test nuclear din septembrie 1992. Oficialii care susţin neproliferarea nucleară au avertizat că un astfel de demers ar putea avea consecinţe destabilizatoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.