Guvernul Orban, două scenarii privind dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor de la 1 septembrie

0

Creșterea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor pentru copii nu par a fi posibile în acest an, în contextul crizei COVID și a creșterii alarmante a deficitului bugetar. Guvernul analizează totuși două scenarii pentru a face majorări, dar cu procente mult mai mici. Totul depinde de evoluţia bugetului în a doua jumătate a anului, informează Romania TV.

Guvernul Orban are un moment de cumpără după epidemie, în care va trebui să ia o decizie de care ar putea depinde scorul PNL la viitoarele alegeri. La data de 1 septembrie, potrivit legislaţiei în vigoare, pensiile ar trebui majorate cu 40%. Un alt moment important este la 1 august, când alocaţiile ar trebui dublate, potrivit unei alte legi votate de Parlament.

Prins între ciocanul deficitului bugetar şi nicovala interesului electoral, Guvernul Orban ia în calcul două scenarii, potrivit unor surse guvernamentale.

Primul scenariu presupune creşterea pensiilor cu doar 5-10% la 1 septembrie, în loc de 40%, iar dublarea alocaţiilor să fie amânată pentru o dată ulterioară. Ministrul Cîţu ar fi unul dintre susţinătorii acestei variante, care ar produce pagubele cele mai mici în bugetul deja lovit de criza generată de pandemie.

Un al doilea scenariu, susţinut de Ludovic Orban, este ceva mai oprimist. Astfel, se vorbeşte despre o creştere cu 15% a pensiilor la 1 septembrie şi de o creştere de 5% pentru alocaţii. Premierul Orban şi liderii din teritoriu ai PNL doresc să salveze măcar aparenţele înainte de alegeri, oferind o totuşi o majorare, chiar dacă mult mai mică decât ceea ce prevede legea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.