Medicul Vasile Astărăstoae demontează sintagma „COVID 19-virus ucigaș”

Medicul Vasile Astărăstoae anunță că România se află pe panta descendetă a epidemiei de coronavirus și că acesta va migra spre alte țări, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor virusurilor. Într-un interviu pe care reputatul medic i l-a acordat jurnalistului Ion Cristoiu, acesta spune că rata mortalității a fost mult mai mică decât cea estimată.

Specialistul Vasile Astărăstoae este de părere că s-a creat o panică inutilă în rândul populaţiei şi că virusul nu este atât de periculos pe cât se crede. Medicul nu este de acord cu sintagma „virus ucigaş”, atât timp cât nu este ucigaş în sine, ci generează o patologie care poate duce la deces.

„Ne aflăm pe panta descendentă a pandemiei, ea se va muta, cum se mută toate virusurile respiratorii care fac epidemii, au un ciclu, în perioada asta în emisfera nordică, se va muta în emisfera sudică şi vedem care este rezultatul. Nu este atât de catastrofal cum îl vedem la televizor sau cum spun toate prompteristele când le auzi că spun „virusul ucigaş”. Orice virus este ucigaş, dacă dă o patologie orice virus este ucigaş. Şi virusul gripal este ucigaş, şi HIV/SIDA este ucigaş, dar nu trebuie să intrăm în panică”, recomandă medicul Astărăstoae.

Doctorul Vasile Astărăstoae subliniază faptul că aproximativ 95% dintre cazurile de coronavirus sunt uşoare. În realitate, doar 2% sunt cazuri grave. Referitor la mortalitatea legată de infectarea cu coronavirus, medicul precizează că este foarte mică, aproximativ 0,4% din mortalitatea generală.

„În acest moment, în lume există circa 5.400.000 de cazuri confirmate. Din acestea, 90% sunt asimptomatice. Ca să spunem aşa, sunt purtători ai virusului. În rest, până la 95% sunt cazuri uşoare, 3% sunt cazuri medii şi 2% sunt cazuri critice, grave. Iar mortalitatea din acest virus este mult mai mică decât a fost ea prognozată. În acest moment, pe panta descendentă a pandemiei virusul reprezintă 0,4% din mortalitatea generală. Gândiţi-vă, sunt 340.000 de decese în toată lumea. Grosul, într-adevăr, este în Vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii. Iar aceste 340.000 reprezintă 0,4% din mortalitate în general. Chiar acum 6 zile, New York Times a prezentat o schemă în care a arătat cu cât a crescut mortalitatea generală odată cu venirea virusului. Şi mortalitatea generală a crescut cu 0,1%”, precizează specialistul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.