Marele Bazar din Istanbul, redeschis după mai bine de două luni!

0

Turcia pregătește redeschiderea Marelui Bazar din Istanbul, care a fost închis pe 23 martie în cadrul măsurilor luate pentru a stopa epidemia de coronavirus. Marele Bazar găzduiește 3.000 de magazine şi 30.000 de comercianţi. În mod normal, aproximativ 150.000 de oameni îi trec zilnic pragul.

A fost cea mai lungă perioadă în care Bazarul a fost închis în existenţa sa de aproape şase secole, cu excepţia catastrofelor naturale şi a incendiilor, potrivit autorităților. Între timp, Bazarul a fost dezinfectat timp de câteva săptămâni, în fiecare miercuri, de către echipele municipale. „După închiderea temporară de la 23 martie vom redeschide piaţa, respectând normele sanitare”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie al Marelui Bazar, Fatih Kurtulmus.

Deşi anticipează o activitate redusă în primele săptămâni, el este „convins că turiştii se vor întoarce la Istanbul de la sfârşitul lunii iunie pentru că nu pot să nu viziteze (…) Marele Bazar, Hagia Sophia şi Moscheea Albastră”, a adăugat el enumerând alte locuri emblematice din Istanbul.

Această piaţă acoperită, una dintre cele mai mari din lume, care era vizitată de 150.000 de oameni zilnic înainte de închidere, este astăzi cufundată într-o linişte lugubră, care contrastează cu zarva creată de mii de comercianţi care îşi strigă de obicei clienţii în toate limbile lumii.

Doar circa 20 de magazine de bijuterii şi birouri de schimb valutar au rămas deschise şi întâmpină clienţii cu programare. Corpuri de iluminat tradiţionale şi vaze decorative aşteaptă liniştite în vitrine redeschiderea programată luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.