Alarmant: SUA au depășit 100.000 de morți din cauza COVID-19!

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de 100.000 de morţi înregistrate din cauza noului coronavirus, un bilanţ net superior celorlalte ţări ale lumii, potrivit Universităţii Johns Hopkins, notează AFP.

SUA au înregistrat până prezent circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate, potrivit acestei universităţi americane. Numărul real al deceselor şi contaminărilor este însă mult mai ridicat, sunt de părere experţii.

Statul New York reprezintă singur circa o treime din morţile deplânse în ţară, unde drapelele au fost coborâte în bernă trei zile la sfârşitul săptămânii trecute ca un omagiu adus victimelor.

Primul deces a fost anunţat oficial în SUA la 26 februarie, dar autorităţile au confirmat între timp că mai multe persoane au încetat din viaţă din cauza bolii de la jumătatea lui februarie. Pragul de 50.000 de morţi a fost depăşit în urmă cu peste o lună, la 24 aprilie.

Numărul morţilor pe locuitor este mai mic în Statele Unite decât în multe ţări europene, printre care Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania, Franţa sau chiar Suedia, potrivit statisticilor Worldometer.

Preşedintele Donald Trump insistă că, fără acţiunile administraţiei sale, bilanţul deceselor în SUA ar fi fost de 25 de ori mai mare, deşi criticii l-au acuzat că a răspuns târziu la criza sanitară.

Iniţial, preşedintele republican, Donald Trump, a minimalizat pandemia, comparând-o cu un sezon de gripă. În luna februarie, el a spus că SUA au coronavirusului „sub control”, iar în aprilie, că „o să dispară în mod miraculos”.

Trump a prezis, mai întâi, că vor fi 50.000 – 60.000 de decese, apoi 60.000 – 70.000, ulterior susţinând că vor fi „cu mult sub 100.000″. Trump nu a comentat, deocamdată, în vreun fel noul bilanţ.

O medie a mai multor modele epidemiologice realizată de cercetătorii de la Universitatea statului Massachusetts arată că numărul deceselor de COVID-19 ar urma să ajungă în SUA la circa 123.000 până la 20 iunie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.