Proiect unic NASA în țara noastră implementat, în România, de Astroclubul București

0

În perioada 14 aprilie-12 mai 2020 Astroclubul București în colaborare cu Institutul Astronomic al Academiei Române și Societatea Română pentru Astronomie Culturală au coordonat un grup de 25 de elevi într-un proiect de citizen-science în căutare de asteroizi.

Proiectul a fost organizat de International Astronomical Search Collaboration (IASC) și Astronomers Without Borders (AWB) care au pus săptămânal la dispoziția elevilor participanți mai multe seturi de imagini obținute cu telescoapele Pan-STARRS din Insulele Hawai, una din cele mai productive rețele de telescoape în detecția de asteroizi și comete.

La proiect au participat 20 de elevi de la Complexul Educațional Laude-Reut din capitală, 3 elevi de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara precum și doi studenți, unul din București la Facultatea de Fizică iar altul în Cluj-Napoca la Facultatea de Matematică.

Înainte de începerea surveyului elevii au participat la mai bine de 6 ore de instruire sub îndrumarea Prof. Daniel Berteșteanu care le-a asigurat noțiunile teoretice legate de mișcarea asteroizilor pe cer și deprinderile practice de lucru în programul Astrometrica.

În urma analizei imaginilor au fost identificați și măsurați mai mult de 20 de asteroizi din centura principală precum și 5 asteroizi care la momentul analizei cadrelor nu existau în baza de date a Minor Planet Center.

Rapoarte astrometrice cu măsurătorile la asteroizii din câmpurile analizate de elevi au fost trimise către IASC pentru validarea posibilelor descoperiri.

Ieri am am primit de la organizatori diplomele pentru participanți și încheiem astfel acest proiect educațional în care elevii au avut:

– șansa de a analiza seturi de imagini ale uneia din ele mai productive rețele de telescoape din lume- Pan-STARRS;

– experiențe de învățare noi cu care până acum nu s-au mai întâlnit prin contactul cu astronomia profesionistă și dobândirea competențelor de lucru în programele Astrometrica și Aladin. Tot in cadrul acestui suvey, pe data de 20 aprilie 2020 Astroclubul București împreună cu Institutul Astronomic al Academiei Române au organizat o videoconferință cu Dr. Mirel Bîrlan, cercetător în cadrul Institutului de Mecanică Cerească al Observatorului din Paris, care le-a vorbit copiilor despre importanța cunoașterii asteroizilor, clasificarea lor și tehnicile de investigație pe care profesioniștii le folosesc în cercetarea acestor obiecte;

– satisfacții personale: șansa de a observa obiectele cerești cu telescoape profesioniste de prin rang și ocazia de a îmbunătăți prin măsurătorile lor orbitele asteroizilor;

– includerea acestui proiect de citizen science în portofoliul personal ceea ce va aduce valoare CV-ului lor și va crește șansele de aplicare la universitățile de profil din țară sau străinătate.

Astroclubul București – Prin mentorat și educație putem aducem tinerii față în față cu fascinația astronomiei!

Felicitări copii și privirea sus, către stele!

http://iasc.cosmosearch.org/

https://astronomerswithoutborders.org/

http://info.tm.edu.ro/

https://www.lauder-reut.eu/

https://astronomieculturala.ro/

Autor: Prof. Daniel Berteșteanu

Sursa: Astroclubul București

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.