Premierul moldovean, apel disperat catre cetateni in plina pandemie de coronavirus

0

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, îi îndeamnă pe oameni să stea acasă și să nu meargă la cimitir, distribuind un articol în care Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică de la Chișinău transmite un mesaj disperat către cetățeni, înaintea Paștelui Blajinilor. „Locuri în spitale mai avem pe 5 zile” a mai scris, vineri, pe Facebok, şeful executivului de la Chişinău.

Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a spus că ținând cont de structura populației din Republica Moldova, care este îmbătrânită, unii oameni riscă să se ducă penultima dată la cimitir: „Fac un apel către populaţie, ştiţi foarte bine care e structura populaţiei din ţara noastră, în fond bătrâni şi oameni bolnavi. Eu fac îndemnul ca ei să rămână acasă. De altfel, unii riscă să se ducă penultima dată la cimitir, pentru că ultima dată va fi plecarea de veci. Vorbesc foarte responsabil, eu înţeleg ce zic. Din păcate, trebuie să zic lucrul ăsta, pentru că alt mesaj nu mai am, pentru că că mesajele au fost contradictorii între autorități și biserică”, a declarat Nicolae Furtună la emisiunea „Loc de dialog” de la Radio Moldova.

Premierul Chicu a preluat mesajul oficialului din sănătate și a lăsat să se înțeleagă, pe Facebook, că sistemul sanitar din Republica Moldova poate colapsa în cinci zile, dacă continuă creșterea cazurilor COVID-19:

Să inchidem oamenii în case iar – nu mai e posibil.

Să oprim din nou toată economia – nu mai e posibil.

Să amendăm pe toți simultan – nu e posibil.

Să-l ascultăm pe acest Om – e posibil, trebuie!

Locuri în spitale mai avem pe 5 zile.

Stați acasă – nu la cimitir„, le-a transmis Chicu locuitorilor Republicii Moldova.

Până la 5 iunie, în Republica Moldova au fost confirmate 9.018 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dintre care 5.009 persoane s-au tratat, iar 315 au decedat, conform Ziarului de Gardă.

Conform aceleiași surse citate, în acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 şi 8 iunie. În acest context, potrivit unei dispoziții a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, în timpul organizării serviciilor divine de pomenire în cimitire va fi interzis consumul oricăror alimente și băuturi. Totodată, pentru a evita aglomerările, responsabilii de administrarea cimitirelor vor trebui să asigure intrare în cimitir a unui număr limitat de persoane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.