Consumul a menținut pe creștere economică România (și) în T1 din 2020

Share:

Produsul Intern Brut în primul trimestru a fost de 272,4 miliarde lei, în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019 şi cu 0,3% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru primul trimestru al anului, a fost de 272,4 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2020, a fost de 272,415 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019. Serie brută: Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 216,264, miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019”, arată datele INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 15 mai 2020.

„Estimările semnal precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, arată datele INS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.