OECD avertizează dur: Al doilea val al pandemiei de COVID-19 va duce la o prăbușire record a economiei mondiale!

Share:

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)  prognozează că un al doilea val al pandemiei poate duce la cea mai mare prăbuşire a economiei globale pe timp de pace din ultima sută de ani, urmată de o posibilă redresare, timidă, în anul 2021.

Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol, înainte de a se redresa anul viitor, de pe urma recesiunii provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, citată de Agerpres.

În acest an, economia globală se va contracta cu 6%, apoi va înregistra un avans de 5,2 în anul 2021, dacă pandemia va fi ținută sub control, se arată în prognoza actualizată a organizației.

În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, Produsul Intern Brut global ar putea înregistra un declin de 7,6% înainte de a înregistra o creştere modestă, de 2,8% în 2021, avertizează OECD.

„Până la finalul lui 2021, pierderile de venituri vor fi mai mari decât cele în cazul oricărei alte recesiuni precedente, în ultimii 100 de ani, pe timp de pace, ceea ce va avea consecinţe sumbre şi de lungă durată asupra cetăţenilor, firmelor şi guvernelor”, a apreciat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un declin de 7,3% în acest an, urmat de o creştere de 4,1% anul viitor. În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, PIB-ul SUA ar putea scădea cu 8,5% înainte de a înregistra o creştere modestă, de 1,9%, în 2021, previzionează OECD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.