Europarlamentarul liberal, Gheorghe Falcă: Am impus Parlamentului European să protejeze drepturile muncitorilor români sezonieri din UE!

Share:

„Am obținut împreună cu colegii mei o victorie uriașă în Parlamentul European, acolo unde i-am convins pe ceilalți euro-deputați europeni să ia măsuri ca lucrătorii transfrontalieri și sezonieri să beneficieze de protecție adecvată, prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, prin respectarea standardelor de cazare, prin îmbunătățirea standardelor de sănătate și siguranță”, arată europarlamentarul liberal, Gheorghe Falcă. 

Liderul liberal, Gheorghe Falcă, a fost unul dintre europarlamentarii români care au contribuit cel mai mult la o Rezoluție referitoare la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, în contextul crizei COVID-19. Falcă s-a implicat în susținerea acestei Rezoluții ca membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și a vorbit despre aceste lucruri în Plenul de la Bruxelles.

„Regulamentele 883/2004 și 987/2009, pentru care insistăm ca negocierile de revizuire la nivelul instituțiile europene, în trialog, să continue pentru că în acest moment există un blocaj instituțional din cauza unor priorități diferite la nivelul statelor membre și al grupurilor politice din cadrul Parlamentului European. Cele două regulamente, privesc coordonarea sistemelor de securitate socială. Acestea se concentrează pe cinci domenii: prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre”, arată Falcă.

„În același timp, am insistat ca Autoritatea Europeană de Muncă (ELA), să fie operaționalizată cât mai curând și să includă pe agenda sa de lucru problematica lucrătorilor sezonieri și să asigure de urgență punerea în aplicare, în mod corect a legislației UE aplicabile în ceea ce privește drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv prin inspecții naționale și inspecții concertate și comune în cooperare cu ELA”, a mai spus Falcă.

Falcă a cerut mai multă responsabilitate din partea angajatorilor și a agențiilor de recrutare de forță de muncă.

„Pentru a fi siguri că garantăm drepturile fundamentale ale lucrătorilor sezonieri, solicităm angajatorilor punerea la dispoziție a unor locuințe de cazare care să respecte standardele generale de sănătate și siguranță și în care lucrătorii să poată respecta normele de distanțare socială necesare în ceea ce privește COVID-19. Aceste condiții trebuie atestate de către angajator printr-un document de închiriere sau un altul echivalent.

Liderul liberal arată că victoria din Legislativul european s-a datorat și faptului că grupul europarlamentarilor români din PPE au acționat în strânsă colaborare cu ceilalți eurodeputați români și că astfel au reușit să producă schimbări benefice pentru muncitorii români sezonieri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.