Avertismente în plină pandemie de coronavirus: Recesiunea economică din 2020, mai gravă decât cea din 2009!

0

Evoluţia economică a României va fi similară cu perioada de recesiune din 2009 sau poate puţin mai rău, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României. Motivul: ţara noastră este conectată bine cu zona euro şi eu alte ţări. De asemenea, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, estimează că anul acesta va fi înregistrată o scădere economică de 4-6 la sută, precum şi un deficit bugetar de 8-9 la sută.

„Cred că primul lucru pe care trebuie să-l avem în minte este că aceste evoluții, creștere economică și accentuare de dezechilibre, depinde foarte mult de evoluția bolii. Aici datele în ultimul timp par să ne arate că este o revenire. S-a mizat foarte mult pe o revenire cu o intensitate mai mică a bolii, a numărului de infectări, în toamnă. S-ar putea, în opinia mea, să ne confruntăm cu o revenire mult mai apropiată în timp și atunci și efectele economice vor fi diferite.

Asta nu putem ști, dar primele semne, după părerea mea este că ne-am reangajat pe o pantă de creștere a numărului de îmbolnăviri zilnice. M-am interesat. Acel număr de teste care se publică în fiecare zi sunt cazuri noi și nu putem spune că sunt corelate cu numărul de bolnavi deja dinainte cunoscuți”, a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, în cadrul unei dezbateri online organizată de Consiliul Fiscal, conform Hotnews.

Chiar dacă lăsăm deoparte această revenire a valului doi mai devreme, Croitoru susţine „s-a produs o modificare la nivel global dar care va avea implicații asupra României în ceea ce privește economisirile dorite, în interiorul unei țări sau nete între țări, față de investițiile dorite cu implicația că rata anuală a dobânzii a scăzut în continuare de la niveluri joase sau foarte joase în țările dezvoltate”.

„Va fi mai dificilă relansarea economiei. Influența asupra creșterii economice s-ar putea să fie mai mică decât în trecut. Având în vedere acest context, economia României nu va putea scăpa pentru că suntem bine conectați cu zona euro și cu alte țări. Evoluția economică va fi similară cu cea din 2009 sau poate puțin mai rău”, a explicat Lucian Croitoru, precizând că se referă la recesiune.

„Vorbim foarte mult despre pensii, dar foarte puține voci din interiorul profesiei noastre sunt suficient de vocale și de clare în a spune că un program de creștere a punctului de pensie cu 40% începând cu septembrie 2020 distruge acel criteriu de sustenabilitate, nemaiobţinându-se nici pensiile respective, nici creșterea economică. Atunci recesiunea va fi și mai mare, culmea. Ar trebui înțeles acest lucru: cu cât se va lua o decizie mai rapidă în această privință și va fi făcută public, cu atât va fi mai bine pentru reluarea unor politici sustenabile, normale, în România”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.