Europarlamentarul umanist Maria Grapini pune „punctul pe i”: Cum va asigura CE necesarul de vaccin pentru toate statele membre, în mod solidar pentru toți cetățenii europeni?

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a solicitat informații din partea Comisiei Europene cu privire la modul în care se vor asigura dozele de vaccin necesare pentru toate statele membre și pentru toți cetățenii, în mod egal.

„Criza cauzată de pandemia COVID-19 a dus la pierderea de vieți omenești atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și în toată lumea. La nivel global și european, companiile farmaceutice inovative declară că lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente pe care să le folosească în lupta împotriva coronavirusului, însă procesul este unul de durată.

Având în vedere ca s-au alocat fonduri din bugetul Uniunii Europene, bani pentru cercetare în domeniul sanitar pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirusului, cum va asigura Comisia necesarul de vaccin pentru toate statele membre, în mod solidar pentru toți cetățenii europeni?”, a întrebat europarlamentarul român, Maria Grapini.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a răspuns în numele Comisiei Europene, punctând faptul că a fost strânsă deja o sumă mare de bani prin intermediul donațiilor, aceasta urmând să fie folosită pentru a produce necesarul de doze de vaccin împotriva COVID-19.

„Comisia colaborează cu statele membre și partenerii internaționali pentru a combate epidemia de COVID-19.

Comisia finanțează cercetarea privind vaccinurile și tratamentele potențiale . În ceea ce privește autorizația de introducere pe piață, este de așteptat ca societățile să aleagă procedura de autorizare centralizată a UE, care include o evaluare științifică de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și o decizie a Comisiei de acordare a unei autorizații de introducere pe piață valabilă în toate statele membre ale UE. În cazul în care vor fi disponibile vaccinuri și tratamente, va fi important să se coordoneze distribuția și utilizarea acestora în UE. Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în cadrul unor reuniuni periodice ale miniștrilor sănătății și prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară pentru a defini nevoile și a discuta viitoarea strategie a UE în domeniul vaccinurilor.

Reacția Comisie la criza sanitară provocată de COVID-19 este ghidată de principiul solidarității și ține cont de nevoile și interesele tuturor statelor membre. Comisia a lansat deja licitații comune pentru achiziții publice de material medical și de protecție esențial și a creat prima rezervă rescEU din toate timpurile. Instrumentul de sprijin de urgență permite Comisiei să achiziționeze echipamente și medicamente esențiale pentru statele membre și a fost creată o casă de compensare pentru a coordona ofertele din acest sector industrial cu cererile statelor membre.

La 4 mai 2020, Comisia, în cadrul unui parteneriat cu mai mulți parteneri, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, a lansat un maraton internațional al donațiilor pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus  cu scopul de a asigura finanțarea elaborării colaborative și răspândirea universală a tratamentelor și vaccinurilor împotriva COVID-19. Până în prezent a fost colectată o sumă de aproape 10 miliarde EUR”, a răspuns comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„Cred că România, prin ministerul de resort, trebuie să prezinte în mod obiectiv situația din România și să solicite finanțarea tratamentelor și vaccinurilor împotriva Covid- 19, pentru toți cetățenii. Nu putem să acceptăm ca din cauza inacțiunii guvernului, românii să fie prejudiciați de dreptul de a putea fi tratați și preveniți!”, a spus europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.