Când miza electorală scuză “fake news-ul”. Barna predă lecția ipocriziei politice!

0

Liderul USR, Dan Barna, s-a prezentat, cu fiecare ocazie, ca un alt fel de politician. Unul care pune mai presus de jocurile electorale mărunte mult-clamatul interes al cetățenilor. Cei care trebuie să primeze, nu-i așa, de fiecare dată. Nu am intrat în corul celor care l-au atacat furibund pentru modul dacă nu dezastruos, cel puțin superficial, în care a gestionat așa-zisul business cu fonduri europene.

L-am privit, însă, ca un lider politic venit din noul val, un lider politic care se disociază, nu numai la nivel declarativ, de o clasă politică arogantă, coruptă și profund iresponsabilă.

După eșecul lamentabil de la alegerile prezidențiale, este evident că încearcă să obțină, la alegerile locale și parlamentare, un scor cât mai bun. Contestatarii săi din USR și PLUS, și nu numai, nu sunt puțini. Iar scaunul lui Barna depinde de aceste două campanii electorale.

De aici, însă, până la a lansa diversiuni/fake news-uri, în spațiul public, este o cale lungă pe care nu sunt dispus să o parcurg cu ușurință.

Mârlania, minciuna, diversiunea, nu au ce căuta, din câte am înțeles, în USR-PLUS. Și nicio miză, nici chiar una electorală, de care depind scaunul și privilegiile tale, ale familiei tale și ale amicilor tăi, nu justifică atacul mincinos la adresa unei persoane.

Tocmai din aceste motive, atacul lui Dan Barna la adresa viceprimarului liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, din cadrul emisiunii România 9, de la TVR, m-a surprins neplăcut. Un atac ambalat într-un fake news ordinar. Practic, Dan Cristian Popescu era acuzat de un posibil blat cu PSD și de afectarea intereselor unei alianțe USR-PNL în Capitală.

Îl cunosc bine pe viceprimarul liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu. Singurul viceprimar liberal din primăriile de sector, dominate, brutal, de PSD. Dacă îi pot reproșa ceva este bunul simț uriaș. Omul ăsta stă de dimineața până seară în sediul Primăriei. Audiențe, spălări mecanizate ale străzilor, întâlniri cu antreprenorii din sector, vizite în piețe, prezențe pe teren pentru verificarea angajaților ADP, ajutoare pentru familiile nevoiașe, implicare totală.  Nu mai vorbesc de sistemul informatic, de transparență, de faptul că a încercat să elimine mușuroiul intereselor și al șpăgilor din timpul administrației Onțanu.

Nu o spun eu, ci mulții locuitori din sector care îl cunosc și pe care i-a ajutat. De patru ani, încearcă să facă ”din rahat, bici”, deși pârghiile deținute de un viceprimar sunt mai mult decât limitate.

A fost trădat la alegerile locale din 2012. Cunoscătorii știu la ce mă refer. Iar situația a fost similară și în 2016 când fostul lider PNL Sector 2, Anca Boagiu, a boicotat sistematic alegerea sa. În ciuda tuturor cârcotașilor din partid, a ales să se lupte ca viceprimar, într-o primărie condusă de un primar PSD, deși putea să se lăfaie, ca deputat, încă patru ani.

În tot acest timp, Sectorul 2 a devenit parte din viața acestui om. Sondajele îl dau ca favorit detașat în cursa pentru Primăria Sectorului 2. Din simplul motiv că, în sectorul 2, Dan Cristian Popescu, și nu Mihai Toader, este perceput ca adevăratul primar. Un “primar” care nu a avut, din păcate, pârghiile unui primar. Cu Dan Cristian Popescu, cap de listă în fruntea consilierilor PNL, sunt convins că victoria PNL în acest sector nu va fi o problemă. Este, practic, chiar fără sprijinul USR, cea mai facilă/sigură victorie a PNL la o primărie de sector.

Dan Cristian Popescu a demonstrat că este mai liberal și mai anti-pesedist decât mulți dintre cei care joacă rolul unor anti-pesediști înverșunați dar care, în realitate, fac deal-uri politice cu aceștia.

Să revenim la fake news-ul lui Dan Barna. Ce urmărește, în realitate, liderul USR? Încheierea unei alianțe cu PNL, la nivelul Capitalei. Chiar dacă pretențiile sale sunt absurde: 50% din locurile eligibile, la nivelul Primăriei Generale și al Primăriilor de sector, plus trei mandate de primar de sector . Barna vizează sectoarele 1, 2 și 3. În sectorul 1, mult-prea gălăgioasa Clotilde Armand se vrea primar de sector. Este evident că liderul PNL Sector 1, Sebastian Burduja, și chiar Tănase Stamule, îi înving și pe ea și primarul Tudorache, în cadrul unor candidaturi separate, dar ce contează? Dan Barna o vrea pe Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1 și vrea eliminată orice concurență. Prietenii știu de ce.

La Primăria Sectorului 2, din păcate, fără sprijinul viceprimarului Dan Cristian Popescu, alianța USR-PNL va avea probleme. Iar useristul dorit de Barna nu va avea nicio șansă. Mai ales că o candidatură independentă a lui Dan Cristian Popescu poate schimba datele problemei, radical.

Reacția lui Dan Cristian Popescu care a demontat fake news-ul lui Dan Barna și care a anunțat că rămâne candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, ar trebui, normal, să închidă definitiv acest subiect. Iar PNL va avea prin Dan Cristian Popescu un candidat câștigător. Mai ales că atât liderul PNL, Ludovic Orban, cât și liderul PNL București, Violeta Alexandru, dar și cel al sectorului 2, Monica Anisie, i-au confirmat acestuia că este candidatul liberalilor la Primăria Sectorului 2. Eu sunt convins că premierul Orban a rămas același om de cuvânt care își respectă o promisiune. Să vorbim despre prestația consilierilor locali USR de la Primăria Sectorului 2? Blocaj total la toate inițiativele propuse de PNL. Doar o campanie interminabilă….

La Primăria Sectorului 3 jocurile sunt făcute. Robert Negoiță va rămâne primar încă patru ani.

Zilele trecute, o fătuca simpatică a sunat la ușă, stau pe strada Ripiceni în sectorul 2, și ne-a rugat să o ajutăm în realizarea unui sondaj. Dan Cristian Popescu, Monica Anisie, Neculai Onțanu și mult-prea cunoscutul posibil candidat USR, Radu Mihaiu erau cei care trebuiau să primească note. Să vă spun ce note primea Popescu, și ce note Monica Anisie? Și, încă ceva, Radu Mihaiu, era confundat cu Liviu Mihaiu! Cu acest candidat vrea Barna să învingă în sectorul 2?

M-am așteptat ca Dan Barna să-și ceară scuze public pentru acest fake news ordinar. Greșeala este, până la urmă, omenească. Dar, din păcate, Dan Barna nu a greșit fără intenție. El a încercat să arate că este un jucător politic. Bun-venit în mocirla politică din România, Dan Barna! Puțini sunt cei care au curajul de a fi oameni!

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.