Alarmant: Impactul pandemiei de COVID-19, în România, a atins suma de 10 miliarde de lei!

0

Cheltuielile legate direct de criza provocată de noul coronavirus depăşesc trei miliarde lei, la cinci luni, iar impactul pandemiei la jumătatea acestui an este de aproape 10 miliarde lei. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a precizat că luna iunie este „o surpriză plăcută”.

„Până acum acum ne-a costat 3,1 miliarde lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus, 3,1 miliarde lei la 5 luni, nu am pus şi iunie. Să cumpărăm lucruri, să plătim şi şomaj tehnic, sunt mai multe”, a spus Florin Cîţu într-un interviu acordat postului Digi 24.

Ministrul Finanţelor a explicat că în sumele menţionate nu au fost incluşi banii pentru medici care nu au fost plătiţi încă.

Florin Cîţu a precizat că, în momentul în care a fost făcută rectificarea bugetară, deficitul bugetar a fost dublat, de la 3,7% la 6,7% din PIB. Cele trei puncte procentuale înseamnă 10 miliarde lei cheltuieli suplimentare care erau legate în special de Covid, iar 20 miliarde lei pe fondul veniturilor mai mici înregistrate la buget.

„Asta am spus tot timpul. Nu putem să eliminăm total efectul crizei. N-ai cum. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei şi asta am făcut, zic eu, foarte bine până acum. 20 de miliarde de lei venituri la buget să nu le mai ai este o tragedie”, a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Florin Cîţu a afirmat că luna iunie este „o surpriză plăcută”. Aşa cum arată în prezent, încasările s-ar putea să fie mai bune decât în aceeaşi lună din 2019, când era creştere economică.

Întrebat cât din cele 20 de miliarde lei încasări ce vor lipsi la buget vor reprezenta scăderea din primul semestru, ministrul a răspuns că şapte miliarde lei, iar impactul coronavirusului în prima jumătate a anului este de circa 10 miliarde lei.

„Cred că sunt vreo 7. Era o estimare pe care am făcut-o atunci. S-ar putea să fie mai bine, să nu pierdem 20 miliarde, să pierdem 10 miliarde, aşa cum arată lucrurile acum, dar deocamdată nu am schimbat scenariul. Impactul la jumătatea anului (al coronavirusului – n. r.) este cam de 10 miliarde lei”, a explicat Florin Cîţu, conform sursei citate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.