Noi proteste violente în Hong Kong

0

Mii de oameni au protestat miercuri, 1 iulie, în Hong Kong, faţă de noua lege privind siguranţa naţională. Legea este considerată o încercare a administraţiei chineze de consolidare a controlului politic asupra Hong Kongului, fostă colonie britanică cedată Chinei în 1997, anunță Mediafax.

Protestele au degenerat, astfel încât forţele de ordine au trebuit să facă uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Aproximativ 300 de protestatari au fost reţinuţi. Protestele au loc la 23 de ani de când Marea Britanie a cedat Chinei controlul asupra Hong Kongului.

Autorităţile britanice au anunţat, recent, că extind drepturile de migraţie pentru locuitorii provinciei Hong Kong, în contextul noii legi privind siguranţa naţională adoptată de Administraţia de la Beijing.

„Am examinat conţinutul legii privind siguranţa naţională de la publicarea acesteia. Este vorba de o încălcare flagrantă a autonomiei Hong Kong-ului şi de o ameninţare directă pentru drepturile cetăţenilor”, a declarat ministrul britanic de Exerne, Dominic Raab.

De asemenea, Raab este de părere că această lege încalcă flagrant Declaraţia comună semnată în 1984 de Marea Britanie şi China, declaraţie care a stat la baza retrocedării provinciei în 1997.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.