Spălare de bani la Vatican

Autoritatea de Informații Financiare (AIF), organismul financiar care urmărește tranzacții suspecte în cadrul băncii Vaticanului, dar și alte entități ale Sfântului Scaun, a predat cincisprezece dosare suspecte procurorului Vatican în 2019, a anunțat ea vineri, potrivit Hotnews.

Conform raportului său din 2019, autoritatea independentă (adăpostită în Vatican) a primit în total 64 de rapoarte de activitate potențial suspecte.

Ca măsură preventivă, trei tranzacții financiare în valoare de 240.000 de euro au fost suspendate și un cont bancar de 179.000 de euro aparținând unei persoane aflate în anchetă în străinătate a fost înghețat. La final, 15 dosare au fost trimise către justiția Vaticanului pentru investigații, împotriva a 11 persoane în 2018 și 8 în 2017.

Majoritatea acestor cazuri se referă la străini sau companii străine, suspectate de fraudă internațională.

Un dosar privind fondurile care ar putea finanța activitățile teroriste a fost în cele din urmă abandonat după examinare. 2019 a fost un an furtunos pentru FIA, care s-a aflat în centrul unei investigații privind circuitul opac de finanțare a unei clădiri de lux din Londra, cumpărate de Sfântul Scaun, care a dus la căutările birourilor sale din căderea și suspendarea numărului său doi.

Cazul a dus apoi la plecarea președintelui său, elvețianul René Brülhart, care a solicitat recuperarea documentelor confiscate de la birourile AIF.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.