Umaniștii timișoreni, mesaj de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române

Share:

„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită în fiecare an la 20 iulie, aceeași zi în care creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. În aceeași lună, în urmă cu 110 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre. Zborul său din 17 iunie 1910, făcut cu aparatul de zbor ”Vlaicu I”, la Cotroceni, a fost pe o distanţă de 50 de metri, avionul urcând la o înălţime de 3-4 metri.

Aeroportul din Timișoara poartă numele unui alt pionier al aviației române, Traian Vuia, inginerul care a  realizat unul din primele zboruri autopropulsate, cu un aparat mai greu decât aerul. Aparatul ”Vuia I” a zburat pentru prima dată pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris. Un alt spirit vizionar al aviației române, Henri Coandă a reuşit, la doar 24 de ani, să supună atenţiei lumii întregi un nou principiu de propulsie, acela al reacției. În 1910 a creat şi testat primul avion cu reacţie din lume,  numit „Coandă 1910”, apparat pe care l-a prezentat şi la Salonul Internaţional de Aeronautică din Paris. Dincolo de pasiunea lui fundamentală pentru aviaţie, spiritul lui creator s-a materializat prin invenții deosebite în multe alte domenii științifice, fapt pentru care Henri Coandă a fost răsplătit cu un număr impresionant de  250 de brevete de invenții.

Umaniștii timișeni cinstesc, în această zi de sărbătoare, eforturile pionierilor aerului și ale tuturor aviatorilor români, militari și civili, care au contribuit prin tributul lor de creație și jertfă la dezvoltarea aviației române și mondiale. Cu regretul că, din cauza condițiilor obiective dificile pe care societatea românească le traversează, nu putem să desfășurăm activități de comemorare publică, umaniștii îi evocă solemn, cu recunoștință pentru eroismul și jertfa lor, pe eroii aviatori căzuți la datorie în luptele aeriene din al doilea război mondial, pe toți cei care au luptat cu un curaj de nedescris pentru apărarea patriei şi reîntregirea ţării.  Tuturor celor care astăzi înfruntați în continuare, cu vitejie, stihiile cerului și asigurați transportul aerian sau desfășurați misiuni de apărare pentru asigurarea păcii și a stabilității în țară sau în afara frontierelor ei, tuturor piloților și membrilor civili și militari ai Forțelor Aeriene Române,  umaniștii timișoreni le urează LA MULȚI ANI!””, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de Presă al PPU-sl.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.