Se destramă UE? Și Italia are gânduri de părăsire a Uniunii!

0

Gianluigi Paragone a lansat partidul suveranist Italexit, care îşi propune să scoată ţara sa din UE după modelul Brexit-ului britanic. Fost membru al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) şi fost jurnalist de televiziune, Gianluigi Paragone a ales să-şi prezinte formaţiunea la două zile după o întâlnire la Londra cu şeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Anunţul intervine în siajul acordului european pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19, de care va beneficia în primul rând economia italiană.

„Aderarea la mişcare nu va face decât să crească, în acelaşi ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune”, a declarat Gianluigi Paragone într-o conferinţă de presă, organizată la Camera Deputaţilor.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, el afirmase marţi că „cetăţeanul european nu există”, prezicând „apropiata prăbuşire” a UE.

„Cea mai mare parte a italienilor nu vor să părăsească UE. Doar circa 30%, iar uneori 40%, spun ‘Da’ unei plecări”, a declarat politologul Renato Mannheimer. Această cifră creşte uşor în cazul italienilor favorabili abandonării zonei euro, dar „nu cred că partidul lui Paragone poate constitui un public destul de important pentru ieşirea Italiei” din UE, a mai afirmat Renato Mannheimer.

Potrivit expertului, percepţia unui eşec iniţial din partea UE de a răspunde rapid crizei legate de pandemia de coronavirus în Italia a dezamăgit populaţia, dar de atunci sprijinul Uniunii Europene a crescut din nou.

Planul de relansare de 750 miliarde de euro, aprobat marţi de liderii UE, din care o mare parte este destinată susţinerii economiei peninsulei, ar trebui să întărească şi mai mult acest sprijin pentru Uniunea Europeană, consideră Mannheimer.

Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales pe listele M5S, dar a părăsit partidul antisistem cu puţin timp înainte ca acesta să participe, anul trecut, la formarea guvernului în care M5S şi Partidul Democrat proeuropean sunt aliate. M5S şi Liga şi-au atenuat în ultimii ani poziţiile antieuropene pentru a-şi atrage alegătorii mai moderaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.