Cetatea Colț de la Șușeni, locul care l-a fermecat pe Jules Verne

Cetatea Colt este cunoscută publicului larg datorită romanului lui Jules Verne, ,,Castelul din Carpați”. Aceasta a fost ctitoria familiei cnezială Cândea (Kendeffy) din Râu de Mori și datează de la inceputul secolului al XIV-lea. Biserica Mănăstirii Colț a fost ridicată în perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, biserica remarcându-se prin turnul piramidal din piatră peste altar și resturile de pictură murală.

Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri. Deși a fost ridicată în scopuri de apărare, ea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, așa că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Are plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevăzută cu un donjon masiv și a fost cea mai puternică cetate cnezială din Transilvania.

Potrivit istoricului hunedorean Dorin Petresc, una dintre relatările relevante despre Colţ i-a aparţinut cărturarului musulman Evlia Celebi, cel care a ajuns în părţile Hunedoarei între anii 1659 şi 1661, însoţindu-i pe înalţii oficiali militari turci în expediţiile militare. Se spune că în Cetatea Colţ, oastea turcă a predat la ordinele Serdarului Ali Paşa 120 de prizonieri, în schimbul a trei pungi de bani.

O altă poveste a cetăţii, inspirată din fapte reale şi cunoscută de oamenii locului, este cea a domniţei Ileana Cândea, care a stăpânit cetatea în secolul al XVI-lea. În timpul unui asediu al tătarilor, care a avut loc asupra satelor din Ţara Haţegului, iubitul ei ar fi fost luat prizonier. Acesta i-ar fi apărut în somn fecioarei şi i-a spus că va fi eliberat, când ea va aduna atâta aur cât să ajungă până la el. Confrom lui Dorian Petrec, „odată, într-o noapte înstelată, luminată de razele aurii ale lunii, şezând în foişorul cetăţii atârnat pe marginea stâncii, Ileana toarse mult, până ce trecu de miezul nopţii. Şi ce să vadă? Tortul, ce l-a tors după miez de noapte, era din fire de aur şi dacă torcea oricând după miezul nopţii, se alegea tot cu fire de aur. Aşa torcea ea noapte de noapte, când odată, înspre cântători, cine-i prinse fusul, ce sfârâia în josul foişorului? Era iubitul Ilenei, care în momentul în care firele de aur au fost atât de lungi, cât să ajungă la locul în care era el prins, i-au pocnit lanţurile de pe trup şi el a putut să alerge acasă, în braţele ei iubitoare“.

Până la cetate se urcă pe o poteca aproximativ 20 de minute, unde putem vizita una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale a zonei Hațegului.

Sursa: www.travellerinromania.com

Sursa foto: www.descopera.ro

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.