Prețul polițelor RCA va „exploda”!

Share:

Ministerul Finanţelor vrea să modifice legislaţia referitoare la RCA, după ce Comisia Europeană a criticat actuala legislaţie. Poliţele RCA s-ar putea scumpi, deoarece statul ar urma să le permită asiguratorilor să decidă în privința anumitor cheltuieli incluse în tarifele pentru aceste polițe. 

Ministerul Finanțelor vrea abrogarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței RCA pe care asiguratorii le pot include în tarifele de primă. În prezent, legislația prevede că aceste cheltuieli nu pot să depășească în total 25% din tariful final.

După modificarea legislaţiei, asiguratorii vor putea include criterii de risci, indici de încărcare, coeficienți de corecție sau alte instrumente prin care să ajusteze tarifele.Prevederile actualei legi fac referire doar la coeficienți de majorare și de corecție.

Ministerul Finanțelor vrea să elimine obligația Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a reglementa modul de calcul al tarifelor, astfel că acest calcul va avea în vedere doar respectarea principiilor general acceptate, potrivit Adevarul.

De asemenea, MFP vrea și abrogarea prevederilor potrivit cărora „asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alţi asigurători şi poate opta pentru menţinerea în vigoare a unei singure poliţe”. Modificări vor fi şi în ceea ce priveşte „asiguratul cu risc ridicat”.

Comisia Europeană a criticat recent actuala legislaţie precizând că polițele RCA îngrădește libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și nu de către asiguratorul RCA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.