Maria Grapini, îngrijorată de creșterea alarmantă a datoriei guvernamentale: “Ne îndreptăm spre 50% din PIB-ul României!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă, la Radio Timișoara, în privința creșterii alarmante, în primele șase luni ale acestui an, a datoriei  guvernamentale.

„Datoria guvernamentală a crescut, în prima jumătate a acestui an, cu 15,3%, ajungând la 430,8 miliarde lei, față de 373,5 miliarde lei, anul trecut. Ce înseamă acest lucru? Înseamnă că datoria publică a României a crescut, în primele șase luni ale acestui an, de la 35,2% din PIB, un indicator foarte important, la 40, 2% din PIB și ne îndreptăm spre 50% din PIB-ul României, ca datorie guvernamentală. Acesta este un lucru extrem de periculos pentru că toată dezvoltarea economică a României și, implicit, dezvoltarea infrastructurii, a educației, a sănătății țin de PIB”, a precizat europarlamentarul Grapini.

În opinia Mariei Grapini, dacă tu, ca stat, ai aproape jumătate din PIB împrumutat, este foarte greu, dacă nu imposibil, să poți realiza proiectele pe care ți le propui pe hârtie. Pe de altă parte, a completat europarlamentarul umanist, exporturile și importurile de bunuri au scăzut în prima jumătate a acestui an cu aproape 20%.

„ Exporturile și importurile au scăzut, decalajul dintre import și export a crescut, deficitul comercial este foarte mare, iar efectele în economie se resimt. Așadar, situația este extrem de periculoasă și nu ezit să îndemn guvernanții să se gândească, cu mare atenție, la această parte economică, la această datorie publică uriașă. Măcar dacă această datorie publică s-ar investi cu scopul diminuării deficitului comercial, deficitului financiar, iar banii să fie duși în proiecte prin care să poată fi recuperați pentru a putea să rambursăm această datorie externă”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.