Fostul lider UDMR, Marko Bela, interviu incendiar în presa de la Budapesta: Transilvania nu poate să revină Ungariei!

Share:

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a vorbit într-un interviu acordat publicației maghiare 24.hu despre evoluția relațiilor româno-maghiare din ultimii 30 de ani. Între altele, acesta a câteva săgeți şi în direcția premierului ungar Orban Viktor, criticând neînțelegerile acestuia cu Uniunea Europeană.

„Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult timp, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci-optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.

Toate acestea în sine fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei. Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, afirmă Marko Bela (68 de ani), potrivit traducerii publicate de G4media după interviul luat de 24.hu, cel mai popular site de știri din Ungaria.

Fostul vicepremier și președinte al UDMR, Marko Bela, se declară îngrijorat din cauza conflictele dintre guvernul lui Viktor Orban și Bruxelles. Asta în timp ce influența Bucureștiului la Bruxelles ar fi în creștere. „Mă îngrijorează mai degrabă faptul că relația dintre guvernul român și cel maghiar s-a restrâns la minimum. Și mă îngrijorează și faptul că în timp ce influența guvernului român crește la Bruxelles, scade influența conducerii ungare aflate într-o continuă luptă cu Uniunea”, a mai spus Marko Bela.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.