Proiect legislativ: Fermierii de până la 40 de ani pot primi terenuri concesionate ale statului!

Potrivit unui proiect legislativ, fermierii de până la 40 de ani cu studii pot primi în concesiune terenuri ale statului pentru înființarea de ferme.

Programul pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren concesionat de la stat face parte din Planul Naţional de investiţii şi relansare economică, documentul-cadru adoptat de executiv pentru relansarea economică.

Prin acest program, tinerii fermieri vor beneficia de o subvenţie pentru instalarea, construcţia şi pentru demararea unei ferme agricole, iar în plus vor putea avea din partea statului, concesionat de la stat terenul agricol pentru dezvoltarea unei ferme, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Pentru a permite această măsură, e nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ, astfel încât să fie permisă concesionarea de terenuri fără cadastru.

Potrivit Planului Naţional de investiţii şi relansare economică, bugetul acestui proiect destinat instalării tinerilor fermieri e de 42 de milioane de euro, sursa de finanțare fiind mixtă: fonduri europe și fonduri bugetare.

Fondurile vor fi accesate în baza unui plan de afaceri, iar sprijinul financiar este de maximum 50.000 Euro. Beneficiarii pot accesa în premieră facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract cu suprafață de maxim 50 de ha, aparținând domeniului public sau privat al statului, prin atribuire directă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.