Scandal: Suedia nu recomandă purtarea măștii de protecție

Suedia continuă să ignore măsurile de protecţie împotriva coronavirusului impuse și rămâne una din puținele țări din lume care nu recomandă purtarea măștilor de protecție, scrie AFP.

În timp ce majoritatea lumii pare să fi acceptat nevoia de a purta măști de protecție în locurile aglomerate, suedezii își văd de viața cotidiană fără să-și acopere fața, călătorind cu autobuzul sau metroul, ieșind la cumpărături sau mergând la școală fără măști, doar un număr mic de persoane purtându-le.

Oficialii suedezi responsabili de sănătatea publică argumentează că măștile nu sunt suficient de eficace în a preveni răspândirea virusului pentru a justifica purtarea lor, insistând că sunt mai importante păstrarea distanțării sociale și respectarea recomandărilor de igienă precum spălatul pe mâini.

Cred că este puțin ciudat. Suedia, o țară mică, crede că știe mai bine decât tot restul lumii„, afirmă Jenny Ohlsson, proprietara unui magazin care vinde măști colorate în cartierul Södermalm din Stockholm.

Numărul de decese înregistrate zilnic a atins vârful în luna aprilie iar acum a scăzut la câteva zeci pe zi iar numărul de noi infecții raportat în 24 de ore este în scădere de la începutul lunii iunie, rata de contagiere R0 rămânând în general sub 1 de la începutul lunii iulie.

Oficialii suedezi responsabili de sănătatea publică afirmă că nu văd niciun motiv pentru a-și schimba strategia care pare în sfârșit să indice un trend pozitiv, menținându-și și poziția referitoare la purtatul măștilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.