Anunț-șoc al guvernului german: Aleksei Navalnîi, otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok!

0

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, a anunțat miercuri guvernul german, informează CNN. Noviciokul este o neurotoxină despre care s-a mai vorbit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie.

Aleksei Navalnîi este tratat în prezent într-un spital din Berlin, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea de pe aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert, afirmă că este „uluit” de faptul că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu neurotoxină, în Rusia. „Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili”, mai spune Siebert. „Sperăm într-o însănătoșire completă a lui Aleksei Navalnîi”, adaugă oficialul german.

Noviciokul este o armă chimică dezvoltată de Uniunea Sovietică și Rusia între 1971 și 1993. Oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea acestui agent spun că are cel mai mare potențial letal din tot arsenalul de acest tip care există, unele variante fiind chiar de cinci până la opt ori mai otrăvitoare decât  agentul VX.

Neurotoxina folosită e mortală în cantităţi foarte mici. Un expert rus care a lucrat la producerea ei spunea în 2018, comentând cazul Skripal, că doar Rusia o avea şi o putea utiliza.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.