Maria Grapini, despre recomandarea CE privind noile criterii de restrângere a liberei circulații în UE: Autoritățile trebuiau să informeze cetățenii!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre importanta recomandare adoptată, pe 4 septembrie, de Comisia Europeană, care propune criterii și praguri comune pentru toate statele membre, prevăzând o mai mare claritate și previzibilitate, cu privire la măsurile de restrângere a liberei circulații în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de COVID-19.

„Eu solicit Guvernului și acestui Comitet care se ocupă de gestionarea crizei sanitare să facă publice aceste date și de acum încolo să raporteze public și în comunicate oficiale după criteriile pe care Comisia Europeană le-a institut pentru a elimina diferențele între state și pentru a nu se mai restrânge excesiv drepturile de circulație ale cetățenilor”, a precizat Maria Grapini, care a adăugat că pentru domnia sa “este o mare surpriză că autoritățile nu au informat public despre existența acestei măsuri luate de Comisia Europeană”.

“Săptămâna trecută, în PE, a fost o săptămână extrem de încărcată. Ședințe de comisii, foarte multe rapoarte în dezbatere, foarte multe dezbateri la care au participat miniștri germani în condițiile în care știm bine că Germania deține președinția Consiliului UE și miniștrii de resort au fost prezenți în comisiile de specialitate. Vreau însă să mă refer la recenta decizie a Comisiei Europene din 4 septembrie. Comisia Europeană a organizat, în acest sens, și o conferință de presă și a prezentat recomandarea pe care a luat-o în urma unei analize făcute de la stat la stat membru privind gestionarea crizei de sănătate. Comisia Europeană a adoptat o recomandare care prevede o mai mare claritate și previzibilitate cu privire la măsurile de restrângere a liberei circulații în Uniunea Europeană și a propus criterii și praguri comune pentru toate statele membre”, a menționat europarlamentarul umanist.

„Astfel, fiecare stat  nu mai poate să-și propună un anumit prag și anumite criterii după care se stabilește o zonă roșie, că nu mai primește cetățeni din altă zonă, că nu mai primește cetățeni din alt stat. Importantă este apoi stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică în situația în care vin cetățeni din acele zone considerate de risc, criterii pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord pentru celelalte 27 de state membre ale UE . Foarte importantă este și furnizarea de informații clare și în timp util cu privire la eventalele restricții. Și anume să nu mai ajungem în situația în care fiecare stat ia decizii, de unul singur, în privința restricțiilor fără a informa celelalte state și Comisia Europeană”, a punctat Maria Grapini.

„Comisia s-a oprit, astfel, la trei criterii comune pe care aș vrea să le spun și vreau să precizez că pentru mine este o mare surpriză că autoritățile nu au informat public despre existența acestei măsuri luate de Comisia Europeană. Eu cred că cetățenii trebuiau informați imediat că începând cu data de 5 septembrie Comisia Europeană a adoptat respectivele decizii. Criteriile comune au fost stabilite, așa cum am spus, pentru că s-a constatat că există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește aplicarea de măsuri care retrâng libera circulație. Criteriile propuse de Comisia Europeană sunt următoarele: numărul total de noi cazuri COVID-19  semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de 14 zile. Măsuratoarea se face pe o perioadă de 14 zile și nu doar pentru un număr de cazuri semnalat într-o singură zi. Al doilea criteriu este procentul de teste pozitive din numărul total de teste efectuate într-o zonă în cursul unei perioade de șapte zile. Și al treilea criteriu este numărul de teste efectuate pentru COVID pentru 100.000 de persoane efectuate într-o zonă în cursul unei perioade de șapte zile. Așadar statele membre ar trebui să furnizeze aceste date, săptămânal, Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare. Acest lucru înseamnă că în scenariul în care statul membru (din care cetățenii pleacă) efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100.000 de persoane, Comisia propune ca statele membre care îi primesc pe acești cetățeni să nu restrângă libera circulație”, a adăugat europarlamentarul Grapini.

“Indirect, Comisia provoacă statele membre să facă mai multe teste, deci nu doar 250 de teste la 100.000 de locuitori. În cazul în care numărul total de noi cazuri semnalate într-o anumită zonă este egal sau mai mic de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori nu se face restrângerea dreptului de circulație. Și, de asemenea, în eventualitatea în care procentul de teste pozitive din numărul total de teste efectuate într-o anumită zonă este mai mic de 3% nu se fac, de asemenea, restricți. Sigur, celelalte lucruri și detalii sunt prevăzute în documentul emis de Comisie însă eu solicit Guvernului și acestui Comitet care se ocupă de gestionarea crizei sanitare să facă publice aceste date și de acum încolo să raporteze public și în comunicate oficiale după aceste criterii pe care Comisia le-a institut pentru a elimina diferențele între state și să nu se restrângă excesiv drepturile de circulație ale cetățenilor”, a conchis europarlamentarul umanist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.