Europarlamentarul Maria Grapini susţine demersurile lucrătorilor de la Termocentrala Mintia. Mesaj către preşedinte şi prim-ministru!

0

Europarlamentarul Maria Grapini:” Susţin demersurile lucrătorilor de la Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi solicit domnului Preşedinte, Klaus Iohannis şi domnului Prim-ministru, Ludovic Orban să intervină urgent! Nu se poate să lăsăm să moară oameni! Treziţi-vă!”

În ultimii patru ani, Termocentrala Mintia a funcţionat în majoritatea timpului la minim tehnic, din cauza lipsei stocurilor de cărbune, societatea se află în imposibilitatea de a fructifica piaţa de energie, înregistrând pierderi mari, care au dus acest producător la un pas de faliment.

Lipsa stocurilor de cărbune a crescut îngrijorarea în rândul salariaţilor, faţă de situaţia viitorului incert al termocentralei. Situaţia lucrătorilor termocentralei este una critică, lucrătorii nu au mai fost plătiţi de 6 luni. Mai mult decât atât, unii dintre lucrători au intrat în greva foamei din cauza situaţiei disperate în care se află.

Europarlamentarul Maria Grapini este singurul politician care s-a aflat în mijlocul protestatarilor de la Termocentrala Mintia, care a transmis că va face demersuri, chiar şi la instituţiile europene, dacă va fi nevoie.

Europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis o scrisoare prim-ministrului, Ludovic Orban, în care îi cere să acţioneze de urgenţă pentru remedierea situaţiei critice în care se află Termocentrala Mintia.

“Consider de neacceptat ca până acum să nu se fi prezentat la faţa locului niciun reprezentant al guvernului pentru a dezamorsa conflictul existent şi a repune lucrătorii în drepturile lor, prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Deşi vicepremierul Raluca Turcan s-a aflat în judeţul Hunedoara şi a fost invitată să vină să discute cu protestatarii sau cu liderii de sindicat, aceasta a refuzat ignorând starea gravă de la Mintia, pericolul privind sănătatea celor aflaţi în greva foamei”, i-a trasnmis europarlamentarul Maria Grapini, prim-ministrului.

De asemenea, europarlamentarul român îi mai cere prim-ministrului să răspundă concret la următoarele aspecte:

1) respectarea drepturilor salariale ale lucrătorilor,

2) viziunea şi programul concret privind viitorul companiei de la Mintia, ţinând cont de cerinţele europene de măsuri de tranziție de trecerea de la energia pe cărbune la energia verde,

3) de ce guvernul nu a folosit bugetul pus la dispoziţie de UE pentru atenuarea crizei economice şi mecanismul de ajutor de stat acceptat de UE.

În cazul în care nu va primi un răspuns din partea prim-ministrului, Ludovic Orban, europarlamentarul Maria Grapini va acţiona mai departe şi va informa instituţiile europene:

“ Aştept un răspuns urgent şi în situaţia în care va continua încălcarea drepturilor lucrătorilor, voi fi nevoită să informez Comisia Europeană cu situaţia din România, încălcarea statului de drept, îngrădirea drepturilor cetăţenilor fiind motive de suspendare a alocării fondurilor de la bugetul UE.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.