Antreprenorul Octavian Bădescu, independentul care are solutii pentru o administrare eficienta a Capitalei

Share:

Ȋn viziunea antreprenorului Octavian Bădescu, ȋn Capitală ne confruntăm cu un paradox – pe de o parte, bucureștenii produc mai mult decât primește municipiul de la bugetul de stat, iar pe cealaltă parte, banii care revin administrației locale sunt, ȋn mare parte, cheltuiți ineficient, principalele categorii de cheltuieli fiind cele de personal, de bunuri și servicii, de subvenții și de asistență socială. Rezultatul – un București mult prea dependent de repartiții ,,de la centru” și servicii publice de slabă calitate.

După ce, ȋn urmă cu patru luni, a anunțat că va candida la alegerile din 27 septembrie pentru a fi Primarul Capitalei, antreprenorul Octavian Bădescu – fondatorul inițiativei #hailatreaba – vorbește despre viziunea sa privind soluționarea principalelor probleme ale bucureștenilor, din perspectiva structurii de venituri și de cheltuieli bugetare – zona care influențează decisiv toate efectele pe care le resimt locuitorii unui oraș ȋn viața de zi cu zi.

Referindu-se la partea de venituri, Octavian Bădescu este de parere că acestea trebuie să fie cât mai aproape de cetățeni, cei care le produc și cei care trebuie să beneficieze de pe urma lor.

,,Pe de-o parte, Bucureștiul produce mult mai mulți bani decât ȋi sunt realocați, surplusul fiind consumat de către alte unități administrativ-teritoriale mici, care nu se autosusțin, și de către instituțiile administrației centrale.

Reforma ȋncepe ȋn momentul ȋn care cel prejudiciat ȋși cere o parte mai mare din banii care i se cuvin și totodată administrarea lor. Pentru aceasta am de gând să pledez ȋn numele bucureștenilor. Alocarea resurselor publice ȋn plan local trebuie să se reȋntoarcă la individul care le produce, iar el să poată chiar decide direct anumite destinații, nu invers, cum se ȋntâmplă acum – când se realocă de către administrația centrală ȋnspre zona locală doar o anumită cotă, ȋn general mică.  

Este necesară descentralizarea și un grad mai mare de independență financiară a oricărei unități administrativ-teritoriale”, spune antreprenorul.

Conform lui Bădescu, actuala stare de fapt este ȋntreținută de factorul politic, iar ruperea acestui cerc vicios nu poate fi făcută decât de către un candidat independent și liber, care nu servește interese de partid, ci doar pe cele ale oamenilor pe care ȋi reprezintă.

Candidatul vorbește și despre cheltuielile Capitalei, pe care le consideră ineficiente.

,,Pe de altă parte, costurile actuale cumulate ale administrațiilor din București, ale tuturor structurilor din subordine, raportat la serviciile livrate, la calitatea lor, la numărul de clienți (locuitori), la suprafață, la alte orașe din lume – sunt prea mari.

Reforma se produce atunci când analizezi exact pe unde se scurg banii și astupi, gradual, găurile. Ȋn primele 100 de zile ale mandatului, voi analiza modul de organizare și structurile de venituri/cheltuieli ale Primăriei Capitalei, precum și ale principalelor instituții și companii consumatoare de resurse. Mă refer la DGASMB, Administrația Spitalelor, Termoenergetica, STB și nu numai.

Sistemul actual este unul resursofag – ȋn el intră bani de la contribuabili, dar nu prea ies servicii publice pe măsură, ȋntrucât majoritatea resurselor au fost consumate ȋn interior, chiar de către sistem. Este inacceptabil – spre exemplu – ca, din cca 100 de lei alocați ,,asistenței sociale”, să ajungă la beneficiarul direct doar cca 25, restul fiind consumat pe ,,cheltuieli de personal” și ,,bunuri și servicii”.

Principial vorbind, unul dintre obiectivele mandatului meu este să eficientizăm și să minimizăm costurile cu “intermedierea”.

Un Primar General trebuie să facă astfel de reașezări, el este, de fapt, managerul responsabil de viziunea de ansamblu asupra ȋntregii activități a Primăriei pe care o conduce”, completează Octavian Bădescu.

Pe lângă creșterea veniturilor și eficientizarea chetuielilor, antreprenorul militează și pentru transparența decizională și cea a alocării resurselor publice.

,,Ȋn mandatul meu de primar, voi cere anual opinia bucureștenilor ȋn privința structurii bugetelor, prezentate ȋntr-o formă transparentă și simplificată – ȋnainte de a le supune atenției Consiliului General. Ei trebuie să spună care le sunt prioritățile, care sunt problemele care ȋi deranjează cel mai mult și care trebuie rezolvate ȋntâi.

Așa cum am spus, resursele trebuie să ajungă, ȋntr-o proporție cât mai mare și mai directă la beneficiarul final – consumatorul. Acesta să aibă o libertate cât mai mare de a alege unde și cum să ȋși aloce resursele, care sunt ale lui, pânâ la urmă, și este necesar să respectăm asta.

O administrație de oraș e oarecum similară unei administrații de bloc, la o scară mai largă, desigur, pentru că noi decidem practic cu privire la ,,serviciile și la spațiile comune”.

Timp de 20 de ani, ca antreprenor, am căutat să ofer clienților mei servicii mai bune, la costuri mai mici, și să țin cont de nevoile și dorințele lor. Același lucru ȋl voi urmări și la Primăria Capitalei. Cred că această viziune, a omului venit din mediul privat, a lipsit primarilor politici de până acum ai Capitalei”, ȋncheie Octavian Bădescu.

Octavian Bădescu este antreprenor în sectorul serviciilor și investitor, actualmente proprietar al companiei de consultanță imobiliară Freedom Group. Ȋn 2007, a fondat Sameday Courier, prima companie de curierat din România listată la bursă, apoi a activat ȋn domeniul serviciilor de consultanță imobiliară. S-a implicat ȋn proiecte sociale, precum cele ale comunității RBL. Susținător al unei piețe libere și al libertății în ansamblu, în luna martie 2020, ca reacție la abordarea politică ȋn problematica COVID-19, Octavian Bădescu a demarat inițiativa online #hailatreaba și a trimis conducerii statului o scrisoare deschisă, reunind vocile a peste 1.000 de persoane din toate mediile sociale, ce prețuiesc libertatea individuală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.