Începe războiul? SUA își va retrage diplomații săi de la Bagdad!

0

Washingtonul a făcut pregătiri pentru retragerea diplomaţilor săi din Irak, după ce a avertizat Bagdadul că îşi va închide ambasada, măsură care a amplificat temerile că ţara ar putea deveni zonă de luptă, au declarat doi oficiali irakieni şi doi diplomaţi occidentali, transmite Reuters.

O măsură a Statelor Unite de reducere a prezenţei diplomatice într-o ţară unde au până la 5.000 de soldaţi ar fi considerată în regiune ca fiind o escaladare a confruntării cu Iranul, stat acuzat de Washington că ar efectua atacuri cu rachete şi bombe.

Acest lucru ar deschide posibilitatea unei acţiuni militare, cu numai câteva săptămâni înainte de alegerile americane în care preşedintele Donald Trump a promovat o linie dură faţă de Iran şi apropiaţii acestei ţări.

Secretarul de stat Mike Pompeo a ameninţat că va închide ambasada într-o discuţie telefonică purtată în urmă cu o săptămână cu preşedintele irakian Barham Salih, au declarat două surse guvernamentale irakiene. Informaţia referitoare la conversaţie a fost publicată iniţial de un site de ştiri irakian.

Până duminică, Washingtonul a început pregătirile pentru retragerea personalului diplomatic, pentru eventualitatea în care va fi luată o astfel de decizie, au spus aceste surse şi cei doi diplomaţi occidentali.

Preocuparea în rândul irakienilor este că retragerea diplomaţilor ar fi urmată rapid de acţiuni militare împotriva forţelor pe care Washingtonul le-a acuzat de atacuri.

Clericul populist irakian Moqtada al-Sadr, care are milioane de adepţi irakieni, a publicat săptămâna trecută o declaraţie prin care a pledat ca părţile să evite o escaladare care să transforme Irakul într-un câmp de luptă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.