Alin Sorin Sandu, primarul care va readuce normalitatea la Amara

0

Lucrez în presă de peste 20 de ani. Am condus echipe de sute de jurnaliști. Am văzut multe, terifiant de multe, în politica asta postdecembristă plină de interese, scandaluri și jocuri electoralo-financiare mizere. Prea multă ipocrizie, prea multă incompetență, prea multe găști ancorate la banul public, prea mult dispreț la adresa cetățenilor.

Luni dimineața, un telefon scurt m-a sculat, din somn, la o oră mai mult decât matinală: “Alin (n.r. Alin Sorin Sandu) a câștigat alegerile la Amara. A fost ales primar”.

Rude fiind, am copilărit împreună, deși nu mai discutasem de ani buni. De prea mulți ani, din păcate…

O surpriză uriașă. Nu știam că va candida. Am făcut scurte verificări și am văzut că a candidat, din partea unui partid, practic, inexistent: AUR-Alianța pentru Unirea Românilor. O candidatură, oarecum, sinucigașă într-un orășel micuț împărțit între două tabere/găști politice. Prima este tabără lui Victor Moraru, cel care a controlat, cu mână de fier, 20 de ani, Amara. Victor Moraru a fost 16 ani primar al comunei devenită ulterior oraș, iar în ultimii patru ani a deținut funcția de președinte al CJ Ialomița. Cel cu care m-am întâlnit întâmplător, la finele anului trecut, la Bruxelles, la un eveniment organizat în Parlamentul European și care îmi spunea că își va păstra, fără probleme, influența la Primăria Amara. Și după 2020.

Cea de-a doua tabără influentă în Amara este cea din jurul actualului primar PSD, Ion Măiță. Prieten (la cataramă) până mai ieri cu cel care l-a numit și susținut la Primăria Amara, Victor Moraru. Dar prietenia s-a spulberat rapid, iar drumurile politice s-au despărțit.

Dacă aș fi știut că Alin va candida l-aș fi sfătuit să renunțe. I-aș fi dat un milion de argumente în acest sens. Am dubii, însă, că un navigator care a colindat mările și oceanele lumii, care a înfruntat valuri de 25 de metri, ar fi făcut pasul înapoi.În mod cert, anii în care a fost plecat de acasă l-au întărit mult. Sunt convins că această candidatură a fost bine gândită. Iar Alin Sorin Sandu a știut, din start, ce își asumă.

Victoria sa reprezintă, până la urmă, o rază de speranță în lumea asta politică extem de mocirloasă și urât mirositoare. Victoria sa împotriva pesedistului Ion Măiță și a protejatului lui Victor Moraru, fostul viceprimar, Daniel Ionuț Mihai, este fără dubii. Și arată că omul poate învinge partidul, interesele din spatele acestuia.

Tinerii, suprasaturați de impotența cronică din ultimii ani de la Primăria Amara, au jucat un rol decisiv în alegerea sa. Mai ales că Alin Sorin Sandu a făcut o campanie electorală din cartier în cartier, din stradă în stradă, din ușă în ușă. Spre cinstea lui, a reușit să convingă. A reușit să convingă că are proiecte pliate pe realitățile și nevoile unei comunități mici care merită, însă, mult mai mult. Care merită, înainte de toate, competență, transparență și deschidere către cetățean!

Candidatura și victoria lui Alin Sorin Sandu arată că se poate. Că partidele mari pot fi învinse. Că reformarea clasei politice nu trebuie să rămână o promisiune electorală mai mereu uitată în pliantele electorale. Că tinerețea și hotărârea trebuie să primeze în fața incompetenței, iresponsabilității și duplicității care au controlat, prea mulți ani, Primăria Amara.

Depinde, însă, doar de Alin Sorin Sandu și echipa din jurul său dacă va răspunde uriașelor așteptări ale amărenilor. Și va reuși să facă o „Amara altfel”… Până atunci, însă, Alin Sorin Sandu merită respect pentru toată lupta sa împotriva unui sistem opac și corupt până în măduva oaselor. Indiferent de rezultat, Alin Sorin Sandu ar fi fost un câștigător…

Date statistice

Orașul Amara- 6.574 alegători.

Prezenți la vot 3142-47,79%.

Alin Sandu Sorin-AUR- 894- 29.6%

Ion Măiță, actualul primar PSD-830-27,48%

Daniel Ionuț Mihai, Pro România, susținut de Victor Moraru-681- 22,55%

Nicolae Țintă, candidat PNL-525-17,38%

I.Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.