Medicul Virgil Musta avertizează în privința agresivității COVID-19: Secțiile de Terapie Intensivă sunt aproape de capacitatea maximă!

0

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara avertizează că secţiile de Terapie Intensivă sunt aproape să atingă capacitatea maximă din cauza numărului crescut de cazuri noi de COVID-19. Medicul trage un semnal de alarmă că „s-ar putea că peste o zi – două, să fii bolnav, să ai nevoie de internare și să nu mai ai unde să te internezi”.

„Accentuez de fiecare dată, important e să nu ne îmbolnăvim. Când ne-am îmbolnăvit, la ora actuală, s-ar putea că peste o zi – două, să fii bolnav, să ai nevoie de internare și să nu mai ai unde să te internezi. Nu avem ce face, persoana respectivă va rămâne acasă și nu va putea beneficia de tratament. Sunt câteva medicamente pe care le poți auto-administra la domiciliu, dar medicamentele esențiale nu le poți da la domiciliu. Terapia Intensivă este plină. Dacă cumva există o persoană care face formă severă și se decompensează, de asemenea, nu mai are unde să fie tratat. Suntem la pragul intre viață și moarte și trebuie să înțelegem acest lucru și să fim foarte responsabili”, a declarat dr. Virgil Musta, sef secție Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 2.064 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 24.847 de teste. Este a patra zi consecutivă în care numărul bolnavilor zilnici se menţine peste 2.000. Alte 32 de persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la Terapie Intensivă a atins sâmbătă un nou record – 583 de paturi ocupate în toată ţara, în condiţiile în care specialiştii în sănătate avertizează că în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti, situaţia de la ATI este critică şi nu mai sunt locuri.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, avertizează că regulile de prevenire a infectării cu noul coronavirus nu vor fi respectate de populaţie, atunci vom înregistra o creştere progresivă a numărului cazurilor de Covid-19 în următoarea perioadă.

„Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiil de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.