Europarlamentarul Maria Grapini: „Voi solicita viitorului Parlament să voteze o lege a răspunderii magistraților”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, s-a declarat surprinsă, la Radio Timișoara, de faptul că, în România, nu s-a discutat despre recentul Raport de țară, emis de Comisia Europeană, raport referitor la funcționarea statului de drept și a sistemului judiciar.

“Sunt surprinsă că, în România, nu s-a discutat despre recentul Raport de țară, emis de Comisia Europeană, raport referitor la funcționarea statului de drept și a sistemului judiciar. Cred că trebuie citit cu atenție și văzut, chiar dacă, în anumite capitole, Raportul de țară este blând, în sensul că se arată că actualul Guvern încearcă să corecteze anumite lucruri. Credem însă că este de reținut faptul că, în primul rând, acesta subliniază că nivelul de percepție al independenței sistemului judiciar în rândul publicului larg rămâne foarte scăzut – 37 la sută. Așadar, românii nu au încredere în sistemul judiciar și nu cred că acest lucru trebuia să ni-l spună Raportul de țară pentru că îl știe foarte bine fiecare român”, a spus europarlamentarul Grapini.

„Lucrul pe care aș dori să îl remarc și ar trebui să fie cunoscut și înțeles de Guvern și președintele României este acela că Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să joace un rol principal și să construiască un consens în contextul în care activitatea sa recentă a fost marcată de disensiuni și controverse interne. Ce înseamnă asta? Că, totuși, de la politicieni, guvernanți chiar Parlament și Președinție, toți trebuie să înțelegem că funcționarea Justiției ține și de CSM care ar trebui să joace un rol mult mai important”, a completat Maria Grapini. „Un alt aspect  important este acela că Consiliul Europei a recunoscut că poate fi legitim să se prevadă răspunderea personală a unui judecător pentru prejudiciile cauzate de o hotărâre cauzată cu rea-credință sau din neglijență gravă. Așadar, am solicitat și solicit Parlamentului care va veni, după 6 decembrie, să introducă pe ordinea de zi și să voteze o lege a răspunderii magistraților, mai ales că avem această recunoaștere din partea Consiliului Europei”, a adăugat europarlamentarul umanist.

„Nu în ultimul rând, aș dori să menționez că avem nevoie să respectăm deciziile Curții Constituționale. De altfel, și în Raportul de țară, se scrie foarte clar că trebuie găsite soluții juridice și de politici care să răspundă principalelor decizii ale Curții Constituționale. Atenție, avem în timpul guvernării PNL, în ultimul an de zile, foarte multe decizii ale Curții Constituționale contrazise public de președinte și premier, un lucru extrem de grav. Eu sper ca raportul de țară, privind situația statului de drept în România, să fie foarte bine analizat și să se ia măsuri în consecință pentru că, să nu uităm, apare această condiționalitate pentru viitorul cadru financiar, și anume, funcționarea statului de drept în UE și implicit România”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.