Val de critici și proteste. Pelerinajul la Sfânta Parascheva a fost anulat!

0

Pelerinajul la Sfânta Parascheva a fost anulat. Reprezentanții Mitropoliei din Iași au luat această decizie după ce autoritățile au interzis accesul pelerinilor la catedrală și au mobilizat zeci de forțe de ordine pentru verificări.

La intrara în curtea catadrelei se află mai mulţi jandarmi care verifică actele de identitate ale celor care doresc să intre. La aceasta oră în curtea catedralei se află mai mulţi jandarmi decât credincioşi.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat faptul că a informat Prefectura Iaşi asupra faptului că sărbătoarea Sfintei Parascheva se va organiza doar în ziua hramului, pe 14 octombrie, şi nu în intervalul 8-15, cum s-a solicitat şi avizat iniţial.

„Având în vedere că CNSU a interzis participarea la pelerinaj a celor care nu sunt din Iaşi, evident că sărbătoarea nu putea să mai aibă amploarea din anii trecuţi. Nu este vorba că sărbătoarea nu mai are loc, ci este vorba că nu mai are aceeaşi amploare ca în ceilalţi ani. Adică nu mai vin pelerini cum veneau altadată şi nu mai este nevoie să scoatem racla pentru a gestiona numărul de pelerini. Racla va rămâne în catedrală şi vom putea gestiona rândul. Există forţe de ordine care legimitează persoanele care intră în catedrală. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, dar asta este situaţia. Noi am luat cele mai sigure măsuri, măsuri strice în colaborare cu autorităţile. Pelerinii nu veneau la Iaşi cu gândul de a se îmbolnăvi sau a îmbolnăvi pe cineva” , a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldova.

Autorităţile din Iaşi au decis anterior că enoriaşii din alte oraşe nu pot participa la pelerinajul organizat cu ocazia sărbătoririi Sfintei Parascheva. Prin urmare, sărbătoare s-a mutat într-o singură zi, ci anume 14 octombrie. Conform ziarul de iaşi, această decizie deschide o portiţă legislativă ca până la data de 14 octombrie să se poată închina şi pelerinii din alte localităţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.