Salariul minim s-ar putea majora pentru anumiți angajați, inclusiv la stat

0

Salariul minim pentru anumiţi angajaţi din România, inclusiv în rândul angajaţilor statului. Un proiect de lege în acest sens se află pe masa parlamentarilor. Potrivit Avocatnet.ro, la începutul verii, Parlamentul dădea undă verde unui proiect care urma să reintroducă coeficienții de salarizare în legislația noastră. A fost considerat însă neconstituțional, în ansamblu, prin urmare, a ajuns înapoi la Parlament. Neconstituționalitatea sa nu vizează însă ideea în sine, esența proiectului, ci modul de adoptare. Proiectul are implicații pe bugetul statului, iar dacă parlamentarii remediază viciile de constituționalitate, are șanse să fie adoptat și să devină lege.

Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că proiectul de Lege privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțional, în ansamblul său.

Analizând motivele care au stat la baza Deciziei CCR se poate observa că nu ierarhizarea în sine este neconstituțională, ci nerespectarea normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Curtea a apreciat că dispozițiile legii analizate prevăd măsuri cu implicații asupra bugetului de stat, iar solicitarea informării Guvernului este obligatorie. Deși această obligație a fost îndeplinită, cel puțin în ceea ce privește transmiterea documentelor, totuși, a fost omisă o altă prevedere legală, precizează sursa citată. Această prevedere indica explicit și limitativ că relația dintre autoritățile menționate se realizează prin intermediul președinților Camerei Deputaților, Senatului sau comisiilor parlamentare.

În cazul Legii privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național, adresa înaintată secretarului general al Guvernului fiind semnată, contrar prevederilor constituționale și dispozițiilor Regulamentului Senatului, de către secretarul general al Senatului și nu de către președintele acestei Camere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.