Europarlamentarul Maria Grapini: Președinte Iohannis trebuie să apere interesele fermierilor români în Consiliul European!

Share:

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avertizat, la Radio Timișoara, în privința protejării siguranței alimentare a României prin susținerea producătorilor și  fermierilor români, pentru a depinde, ca stat, cât mai puțin de țări terțe, în asigurarea și aprovizionarea cu produse alimentare.

“În săptămâna care a trecut, am avut o dezbatere extrem de importantă și pentru România, și anume, politica agricolă comună. Vom vota, în plenul Parlamentul European, forma care a rezultat în urma propunerii Comisiei și a amendamentelor aduse de grupurile politice. Trebuie să spun că, personal, am o poziție diferită, în anumite puncte, cu grupul politic din care fac parte și eu sper ca toți colegii români să nu voteze amendamente care ar îngreuna situația fermierilor din România”, a precizat europarlamentarul Grapini.

“Unul dintre ele este cel pe care chiar grupul social-democrat l-a propus, un amendament prin care Comisia ar putea să intervină în piața internă și să decidă care produs nu este bun dintre produsele agricole puse pe piață. Eu nu sunt de acord cu acest amendament și nu-l voi vota și am argumente în acest sens. În primul rând este o problemă de subsidiaritate. Există, la nivelul statelor membre, agenții naționale care au acest rol de control și atunci Comisia Europeană nu poate să intervină și să decidă peste acestea. Nu am încredere în obiectivitatea venită în acest mod, pentru că nu poate să fie mai cunoscătoare Comisia Europeană, decât specialiștii din fiecare stat membru și poate fi o portiță prin care produsele agricole românești să fie scoase, abuziv, din piață”, a adăugat Maria Grapini.

“Un alt amendament cu care nu sunt de acord este această plafonare a subvențiilor, a ajutoarelor, pentru fermieri, față de ceea ce am câștigat în mandatul trecut, în cadrul negocierii instituționale cu Comisia și cu Consiliul. Acum se vine, însă, cu un amendament care, din punctul meu de vedere, este mai prost decât ceea ce avem acum. Și anume, plafonarea la 50.000 de euro care, după părerea mea, poate să oprească anumite investiții și dezvoltări în domeniul agriculturii și ar afecta, în primul rând, fermierii români care, oricum, sunt în urmă din punctul de vedere al mecanizării, al retehnologizării”, a mai spus europarlamentarul umanist.

“Sigur, cred că este normal ca, fiind europarlamentar român, să votez din perspectiva impactului asupra României, asupra fermierilor români, și cred că, aici, și reprezentantul oficial al României în Consiliul European, președintele Iohannis, trebuie să susțină punctele de vedere care sunt date de specialiștii din domeniu – Ministerul Agriculturii și asociațiile de producători, pentru că, în Consiliul, va avea loc o dispută puternică care va fi tranșată printr-un vot. Cred, de asemenea, că ideea de a preveni o producție excedentară este un pic neavenită, atâta timp cât noi importăm produse agricole din țări terțe. Noi, ar trebui, ca stat, să protejăm siguranța alimentară, prin susținerea producătorilor europeni, a fermierilor români, încât să depindem, în asigurarea și aprovizionarea cu produse alimentare,  cât mai puțin de țări terțe”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.