Anunț important al ministrului Tătaru: România, rezerve de Remdesivir pe șase luni!

Share:

Nelu Tătaru a anunțat vineri, la Botoșani, că guvernul va face rezerve de Remdesivir, medicamentul folosit pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, pentru șase luni. Acest lucru va putea fi posibil după rectificarea bugetară, a precizat ministrul Sănătății. 

Ministrul Tătaru a transmis că, în noiembrie, vor ajunge în țară aproximativ 30.000 de doze de Remdesivir.

”În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în Terapie Intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem … Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca, în noiembrie, să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi Terapie Intensivă să readapteze acest tratament atât pentru Terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a precizat Tătaru.

În ceea ce privește vaccinul anti-Covid, ministrul a reiterat că ar putea fi disponibil cel mai târziu la sfârșitul lunii ianuarie.

”Noi avem o strategie în lucru în acest moment. Depinde foarte mult de tipul de vaccin care va veni. Sunt trei firme cu care comunitatea europeană este în discuţii în acest moment şi în achiziţii, rămânând speranţa ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor, sfârşitul lunii ianuarie, să putem avea acest vaccin. Rămâne ca după tipul de vaccine – sunt vaccinuri care sunt ţinute la minus 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt ţinute între două şi opt grade –  să pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin, atât ca structură, ca reţea, cât şi ca moment al efectuării vaccinului”, a precizat Tătaru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.