Avertisment incendiar la nivel mondial: COVID-19 este doar începutul. Vor urma pandemii tot mai agresive!

Share:

Un raport făcut public de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice relevă că vor exista mai multe pandemii mai periculoase decât COVID-19.

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia COVID-19, susţin experții internaționali care activează în cadrul Platformei Interguvernamentale de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

Oamenii de știință spun că aceste nenorociri se vor produce dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii, un fenomen care duce la propagarea unor noi boli în rândul oamenilor. În raportul dat publicității se arată că apariţia noului coronavirus a fost în întregime provocată de activităţi umane. Aceleaşi activităţi care provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sporesc totodată riscul pandemic.

De la apariția pandemiei și până în prezent au fost emise mai multe ipoteze referitoare la animalele de la care provine noul coronavirus. Oamenii de ştiinţă de la organizația amintită cred că noul coronavirus provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China.

„Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii”, se afirmă raportul Platformei Interguvernamentale de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

„Putem depăşi epoca pandemiilor, dar, pentru acest lucru, este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei şi nu doar asupra modului în care reacţionăm”, a spus Peter Daszak, cercetătorul care a condus studiul publicat de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.