Guvernul Orban dă peste nas contestatarilor săi: Fitch a menținut rating-ul de țară al României!

Share:

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, vineri seară, că agenția Fitch a menținut ratingul de țară al României și a spus „foarte clar” că PNL nu crește taxe în 2021. Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. Potrivit prognozei, deficitul ar putea urca până la 9,5%, iar contracția economică va fi de 5% în acest an, dar mai bună față de alte țări din aceeași categorie. Agenția prognozează o rată de șomaj de 7,3% anul viitor.

„Victorie! Fitch a menținut rating-ul de țară al României. În plus, agenția de rating spune foarte clar că PNL NU crește taxe în 2021”, a scris Cîțu pe Facebook, vineri seară.

Ministrul Finanțelor citează Fitch: „The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit”, adică Guvernul de centru-dreaptă PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficiență și pe măsuri specifice, decât pe creșteri fiscale pentru a reduce deficitul.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă.

Ratingul României este susținut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria „BBB”. Însă acestea puncte tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mari comparativ cu ale altor ţări, menționează Fitch.

Este a doua agentie care mentine acelasi rating pentru țara noastră. Moody’s a menținut ratingul României la Baa3, cu perspectivă negativă, recomandat pentru investiţii pe termen lung.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.