Masca de protecție, obligatorie în județele cu incidență mai mare de 1.5 la mie!

0

Masca ar putea deveni obligatorie în toate spaţiile deschise din judeţele în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 a depăşit 1,5 la mia de locuitori, a anunţat premierul Ludovic Orban, după o întâlnire cu prefecţii din România. De asemenea, în localităţile unde se instituie carantina, se poate dispune şi măsura de a limita deplasările pe timpul nopţii. O decizie ar urma să fie luată în şedinţa CNSU de luni seara. De asemenea, CNSU va aproba şi actualizarea listei ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. 

„Am facut o evaluare si am transmis o serie de mesaje simple. Intarirea activitatii DSP-urilor, in special cresterea numarului de paturi ATI, intarirea activitatii de anchete epidemiologice, astfel ca in termen de maxim 24 de ore sa se poata dispune izolarea contactelor, o mai buna interactiune cu publicul la nivelul DSP-urilor.

Am discutat de implementarea unor masuri deja hotarate la prelungirea starii de alerta: accentul pe telemunca, pentru a reduce aglomeratia din transportul public, decalarea programului de incepere, prin inceperea la ore diferite a muncii, astfel ca fluxul din transportul in comun sa fie decalat. Am solicitat Politiei de circulatie sa intensifice controalele intra si interjudetean, unde se pare ca sunt mai multe cazuri in care nu se respecta masurile de preventie.

Am solicitat prefectilor sa comunice cu primarii pentru impunerea unor decizii impotriva agentilor economici unde nu se respecta masurile de protectie sanitara. La reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta vom analiza propunerea de introducere a portului mastii in toate judetele unde se depaseste rata de 1,5 la mie. Sigur, propunerea va trebui transpusa in hotarare de guvern, probabil joi, pentru ca maine sunt plecat in Israel.

In Salaj pragul ridicat se datoreaza catorva localitati unde s-a atiins si depasit pragul de 6 la mie si am solicitat aplicarea carantinei. In localitatile unde se instituie carantina, se poate dispune si masura de a limita deplasarile pe timpul noptii. Nu se va discuta masura inchiderii parcurilor pe timp de noapte. Portul mastii reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de preventie si consideram ca de la 1,5 la mie trebuie instituita obligativitatea.”, a declarat premierul Ludovic Orban, după o videoconferinţă cu prefecţii şi celelalte instituţii de la nivel judeţean implicate în lupta anti COVID.

De asemenea, Orban a precizat că s-a discutat despre implementarea unor măsuri care au fost decise la prelungirea stării de alertă, precum decalarea programului angajaţilor.

„Accentul pus pe telemuncă sau muncă la domiciliu, astfel încât să reducem aglomeraţiile din transportul public. De asemenea, am solicitat prefecţilor, împreună cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, să discute cu agenţii economici, în special cu marii angajatori, astfel încât să asigure decalarea programului de începere, pentru a reduce aglomeraţia de pe mijloacele de transport prin începerea la ora 8.00, la ora 9.00, la ora 10.00, la ore diferite, astfel încât fluxurile pe mijloacele de transport să fie împărţite pe mai multe intervale orare, acest lucru putându-se realiza prin ceea ce am hotărât deja, în HG privind prelungirea stării de alertă, şi anume instituirea programului de lucru diferenţiat pentru diferite categorii de angajaţii „, a declarat Orban.

Şeful Executivului a precizat că a solicitat în mod expres Poliţiei de Circulaţie şi ISCTR să intensifice controalele, în special referitor la transportul interjudeţean şi cel intrajudeţean, acolo unde există semnale că nu se respectă măsurile de protecţie sanitară de către anumite firme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.