Raed Arafat, precizări necesare despre noile restricții care vor intra de luni în România!

0

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, au prezentat, de la ora 11.00, detalii despre restricțiile care vor intra în vigoare în România începând de luni, 9 noiembrie, pe o perioadă 30 de zile, informează Romaniatv.net.

Ionel Dancă:

-Vom avea măsuri ferme, necesare, care să ne protejeze viaţa şi pe cei dragi. Au fost stabilite noi reglementări.

Raed Arafat:

-Ne aflăm într-o situaţie dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii. Putem ajuta cu toţii. Vrem să limităm impactul virusului. Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă.

-Prima măsură, una dintre cele mai eficiente, dacă se respectă: portul măştii în spaţiile deschise, indiferent de incidenţă. Oriunde suntem în spaţiul deschis trebuie să fim cu mască. E măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului. Şi sunt sigur că va fi respectată dacă respectăm.

-A doua măsură e închiderea magazinelor la ora 21. Menirea e limitarea contactului, reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii cine asigură livrarea la domiciliu poate rămâne deschis. De asemenea, farmacii.

-Limitarea deplasării între 23-5. De ce în acest interval? Pentru că tinerii au tendinţa să se deplaseze, să petreacă. Restricţionarea va fi cu anumite excepţii. Fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de la serviciu, fie declaraţie pe propria răspundere. Excepţiile includ cumpărarea de medicamente, însoţirea persoanelor bolnave sau în cazul unui deces.

-Un avion care aterizează la 4 dimineaţa şi trebuie să ajungi acasă. Acest lucru trebuie justificat. Acesta e un exemplu.

-Interzicerea reuniunilor cu ocazia aniversărilor. Petreceri, sărbători, onomastici. Toate se interzic.

-A mai fost introdusă o clarificare a ce înţelegem prin terasă. Aţi observat că unele terase au devenit închise, chiar dacă se aflau afară. S-a pus sticlă, s-au pus pereţi pentru că e frig. Dar ele acum se încadrează în spaţiile închise. Un spaţiu închis e cel care are un acoperiş şi două laturi. Se aplică regula spaţiilor închise din restaurante.

-interzicerea funcţionării pieţelor, cu excepţia celor agro-alimentare.

-acum devine obligatoriu ca acolo unde angajaţii sub peste 50 la număr să lucreze de acasă sau să decaleze programul. A fost emisă o ordonanţă de urgenţă privind telemunca unde e posibil acest lucru. E obligatoriu ca orice instituţie publică sau privată să facă o analiză şi orice activitate care poate fi realizată de acasă, să se procedeze în acest fel.

-se dispune continuarea cursurilor şcolare în online.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea 52 prin care vor intra în vigoare noile restricții pe teritoriul României, anunțate de Klaus Iohannis în debutul ședinței de Guvern de joi, 5 noiembrie.

Potrivit documentului CNSU, masca de protecție devine obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, inclusiv, în toată țara, indiferent de rata de infectare, în toate spațiile publice, atât închise, cât și deschise.

Toate instituțiile publice și toți operatoii economici publici sau privați vor fi nevoiţi să reorganizeze activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. În cazul în care acest lucru nu se poate, angajatorii trebuie să împartă personalul în cel puțin două grupe și să decaleze programul astfel încât aceștia să-și înceapă și să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, este interzisă în toate localităţile din România, începând de luni, a anunţat, printr-un document oficial, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.