Alarmant: 40 de vagoane cu rășinoase, infestate cu dăunători, din Cehia, confiscate în gara Sfântu Gheorghe, în timp ce lemnul românesc de bună calitate putrezește în păduri!

0

40 de vagoane cu rășinoase de proastă calitate, din Cehia, infestate cu boli și dăunători, au fost confiscate luni, în gara Sfântu Gheorghe, de polițiștii de la Transporturi, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Volumul este consistent, de 2000 de metri cubi.

Din păcate, în timp ce lemnul românesc de calitate bună și foarte bună putrezește în pădure, cantități uriașe de lemn de calitate îndoielnică “inundă” România. Și, totuși, câte zeci, dacă nu sute, de asemenea transporturi intră, lunar, în România? Cui folosește această situație alarmantă?  Situația este cauzată de unele anomalii din cadrul Codului silvic care nu permite ca o firmă care prelucrează lemn să poată cumpăra și prelucra mai mult de 30 la sută dintr-o specie sau un sortiment de lemn.

Mai apără, totuși, cineva interesul național? Mai poate înțelege cineva, dintre decidenții zilei, faptul că, într-o economie de piață normală, nu trebuie să existe astfel de restricții, iar lemnul fasonat să poată fi vândut oriunde în lume, nu doar în statele membre UE?

Și, nu în ultimul rând, până când vom alege să ne batem joc de țara asta minunată în care trăim?!

 I.Badea

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.