Asociația Pro Consumatori avertizează: Antene 5G au fost montate pe blocurile de locuințe fără acordul proprietarilor!

Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, membru fondator al Coaliţiei Stop 5G România, a lansat la data de 14 mai 2019 Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii ne propunem să atragem atenția autorităţilor statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni şi orice altă formă de viaţă. De asemenea, vom desfăşura acţiuni de conştientizare a consumatorilor cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra vieţii şi sănătăţii acestora.

Astăzi, 12.11.2020, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu a participat la dezbaterea proiectului de act normativ „Codul comunicațiilor electronice”, dezbatere organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor unde a punctat câteva abuzuri făcute de inițiatorii proiectului, cum ar fi:

-încălcarea dreptului de proprietate privată pentru cetățenii care locuiesc într-un bloc de locuințe, prin imputernicirea președintelui asociației de proprietari de a semna contractul de folosire a terasei blocului de locuințe de către operatorii din industria telecom fără a obține acordul proprietarilor din acel imobil în adunarea generală a asociației de proprietari.

-amenzile tip interval, de la 1000 lei la 5000 lei, pentru operatorii de telefonie mobilă care încalcă legea sunt insignifiante, au valoarea unor amenzi de circulație. APC solicită amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri pentru operatorii din industria telecomunicațiilor.

-proiectul de lege este cu dedicație pentru industria telecom, fapt ce reiese foarte clar din derogările făcute de la Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții pentru această industrie, abuz prin intermediul căruia sunt discriminate alte industrii beneficiare ale Legii nr. 50/1991.

-proiectul de lege oferă posibilitatea distrugerii parcurilor prin faptul că permite instalarea de infrastructură 5G în interiorul acestora, lucru care va duce la creșterea nivelului de poluare electromagnetică și la afectarea sănătății copiilor și persoanelor în vârstă care folosesc aceste spații verzi pentru susținerea sistemului imunitar al acestora.

Asociația Pro Consumatori se află la cea de-a treia campanie naţională  de informare şi educare în domeniul tehnologiilor care functionează pe baza câmpurilor electromagnetice generate de sisteme de antene specifice fiecărui tip de tehnologie de la 1G până la 5G.

Prima campanie de acest gen a fost lansată de APC în anul 2006 şi s-a intitulat „Impactul tehnologiilor bazate pe unde radio asupra sănătăţii consumatorilor”. Un rezultat notabil al acestei campanii este demolarea în premieră pentru România a unui turn cu antene cu o înălţime de 65,7 metri, proprietatea companiei de telefonie mobilă Orange.

Cea de-a doua campanie s-a intitulat „S.O.S poluarea electromagnetică”, scopul acesteia a fost conştientizarea consumatorilor în legătură cu impactul grav asupra sănătăţii pe care îl au câmpurile electromagnetice din proximitatea staţiilor de telefonie mobilă, dar şi cele generate de folosirea fără măsură a tehnologiilor care funcţionează pe baza câmpurilor electromagnetice (telefoane mobile şi alte tipuri de gadgeturi).

În prezent se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, şi respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru operatorii de reţele mobile. La modă este realitatea virtuală şi internetul lucrurilor, aşa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această reţea, pierzându-şi individualitatea de fiintă umană l

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.