Incendiu la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, 10 persoane au murit

0

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv și cel mai probabil, va fi deschisă și o anchetă penală de care se va ocupa Parchetul General. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

ISU Neamț a confirmat al zecelea deces al unui pacient, precizând că este posibil ca lista neagră să nu se închidă aici, alte șapte persoane fiind în stare critică. De asemenea, doctorul Denciu, care era de gardă și a suferit arsuri importante pe 80% din corp, este în stare foarte gravă.

Medicul de gardă care a suferit arsuri grave ar putea fi transportat la un spital din Belgia. Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia și-a dat acordul pentru transfer, iar medicul ar putea fi transportat cu o aeronavă a MApN, însă acest lucru nu se va întâmpla decât după ce medicul va fi adus la București și evaluat la Floreasca. Medicii vor decide duminică dimineață dacă colegul lor de la Piatra Neamț este transportabil în Belgia.

O aeronavă militară a decolat sâmbătă seara către Iași pentru a-l aduce pe medic la București. Sosirea în Capitală este așteptată în jurul orei 1:00.

După jumătate de oră de la izbucnire, ISU Neamț comunică faptul că incendiul de la ATI Piatra Neamţ a fost lichidat.

„Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcerate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00.

Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Nu ştiu să vă dau detalii despre numărul persoanelor care au fost internate sau câte au fost evacuate. Probabil necesită îngrijiri medicale persoanele afectate de fum. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului”, a declarat Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, sâmbătă seara pentru Digi 24.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.