„Război” total la Bruxelles. Ungaria și Polonia vs. Comisia Europeană!

Share:

Comisia Europeană intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul Uniunii Europene de relansare economică post-pandemie, dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European.

Oficiali din Comisia Europeană afirmă că Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, ar putea fi aprobat prin Procedura cooperării consolidate, care prevede că cel puţin nouă ţări UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fără a fi implicate celelalte ţări UE. În acest mod, Ungaria şi Polonia, care blochează aprobarea bugetului multianual european şi a Fondului de relansare economică, ar putea fi excluse din procesul decizional privind Planul de relansare post-pandemie.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deja Parlamentului European că vrea salvarea Fondului de relansare. Ursula von der Leyen l-a anunţat pe preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, că va propune procedura de cooperare consolidată în formatul de 25 de state membre, conform unor funcţionari din cadrul PE citaţi de site-ul Politico.eu. O altă variantă ar fi crearea Fondului UE de relansare economică post-pandemie în afara structurilor instituţionale europene, printr-un tratat interguvernamental.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.