Totul despre vaccinul anti-COVID produs de Pfizer. Care sunt efectele adverse ale vaccinului…

0

Oficialii consorțiului farmaceutic Pfizer/BioNTech au elaborat un document amplu privitor la vaccinul BNT162b2, serul conceput pentru imunizarea la SARS-CoV-2, pe care l-au înaintat către FDA (agenția americană a medicamentului).

Raportul a fost parte a dosarului depus de Pfizer în vederea autorizării vaccinului pe teritoriul Statelor Unite, fapt întâmplat în cursul zilei de vineri, 11 decembrie. Documentul, care este public pe site-ul fda.gov, arată în detaliu cum a fost conceput, testat și propus pentru autorizare medicamentul. Printre altele, conține și o secțiune complexă referitoare la efectele adverse ale vaccinului asupra voluntarilor care au participat la testare.

În tabelele înserate în referat se arată că cercetătorii au verificat dacă vaccinul provoacă febră, oboseală, dureri de cap, frisoane, vomă, diaree, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, toate aceste simptome fiind considerate pe 4 trepte de intensitate-nesemnificativ, slab, moderat și sever.

Calculele vizează separat cele două doze ale vaccinului, precum și cele două doze ale medicamentului placebo, iar simptomele sunt analizate la 7 zile după administrarea serului.

La efecte adverse severe, singurul capitol care se remarcă este cel al oboselii după administarea celei de-a două doze, simptom reclamat totuși de doar 4,6% dintre cei 2.045 de voluntari participanți la fază a 2/3 a testării pentru populație.

La segmentul de vârstă „peste 55 de ani”, doar 2,8% dintre subiecți au reclamat oboseală severă după administrarea celei de-a două doze. La ambele segmente de vârstă, procente consistente de subiecți au reclamat forme foarte ușoare spre medii de oboseală, dureri de cap sau frisoane. De remarcat însă că la procente aproape la fel de importante dintre subiecții care au primit fără să știe tratament placebo (fără niciun efect) efectele adverse ale vaccinului au fost aceleaşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.