Maria Grapini: Dacă dorim o Uniune Europeană puternică atunci trebuie eliminat dublul standard, în ceea ce privește tratamentul aplicat statelor! 

În contextul frecventelor încălcări ale Constituției de către președintele Klaus Iohannis, dar și de către Guvernul PNL care, prin vocea primului ministru demisonar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat o întrebare punctuală, pe marginea acestui delicat subiect, vicepreședintei Comisiei Europene – Valori și Transparență, Věra Jourová.

În cadrul punctului său de vedere, transmis oficialului Comisiei Europene, europarlamentarul Grapini a reamintit și declarațiile extremiste ale președintelui, privind desființarea PSD, dar și sancționarea României, în anul 2018, în urma unei Rezoluții nedrepte a Parlamentului European. În aceste condiții, mesajul Mariei Grapini este clar: dacă dorim o Uniune Europeană puternică, atunci trebuie eliminat dublul standard, în tratamentul statelor!

 “Misiunea OSCE, care a monitorizat alegerile parlamentare din România, a criticat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campania electorală, în favoarea Partidului Național Liberal. Preşedintele şi-a exprimat, în mod frecvent, preferinţele sale politice, în intervenţiile publice, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor făcute de către toate ţările OSCE, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului, în lupta politică.

Având în vedere frecventele încălcări ale Constitutiei de către Presedintele Klaus Iohannis, cât și de către guvern care, prin vocea primului ministru demisionar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale și a declarat public că nu le aplică, nu considerați că s-a încălcat principiul statului de drept? Președintele Klaus Iohannis a avut mai multe declarații extremiste, cerând desființarea Partidului Social Democrat, una dintre cele mai importante forțe politice din România.

Având în vedere că România a fost sancționată printr-o Rezoluție nedreaptă, în anul 2018, când nu se întâmplau aceste lucruri, cum consideră Comisia că va trebui să se acționeze în această situație?

Pentru credibilizarea instituțiilor europene, nu considerați că ar trebui să atenționați guvernele, indiferent de culoarea politică a acestora, și președintii statelor membre, atunci când se încalcă principiul statului de drept?”, se arată în mesajul transmis de europarlamentarul Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor și membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, Věrei Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene – Valori și Transparență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.